Wandelen in Hongarije

In Hongarije kan je uitstekend wandelen. Natuurlijk overal waar de wegen het toelaten, maar een echte uitdaging is de Kek-tura, ofwel de blauwe route. Dit is een beroemd Hongaars Lange Afstand Wandelpad (LAW). Het wordt gevormd door een combinatie van een drietal Hongaarse wandelroutes die samen een wandeling door heel Hongarije vormen:

  1. De Országos Kéktúra van Írottkő bij Koszeg in het noordwesten van Hongarije naar Hollóháza in het noordoosten. De Országos Kéktúra is 1128 km lang.
  2. Aansluitend is het Alföldi Kéktúra, dat de blauwe route over 848 km verlengt tot Szekszárd in het zuidwesten van Hongarije.
  3. Het Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra maakt de cirkel rond met 561 km in het westen van Hongarije.

Kaarten, routegidsje en stempelboekje (!!) kun je in Boedapest verkrijgen. Onderweg kan je op diverse plekken (cafe, brandweerkazerne) het boekje laten afstempelen, als bewijs dat je de route gelopen hebt. Vaak leuk om wat contacten op te doen. Contact met de mensen is sowieso onvermijdelijk, ook al worden vreemde talen er niet overal gesproken, gastvrijheid en vriendelijkheid tref je overal aan. De Kek-tura kan je lopen vanuit het Bukk-gebergte richting Boedapest, door wisselende landschappen.

Onderweg zijn prima mogelijkheden tot (wild)kamperen, vraag het aan de mensen ter plekke: mochten ze niets weten dan wordt vaak wel de eigen tuin aangeboden. De route is aangegeven met blauwe merktekens, op de ene plaats wat beter dan op de nadere. Mocht je niet zo ervaren zijn met kaart en kompas, dan wordt je dat vanzelf. Soms zijn de paden niet goed zichtbaar of overwoekerd: goed zoeken, achter de struiken gaat het weer verder. Enne, soms moet je door brandnetels waden die even hoog zijn als jezelf. Daar is één oplossing voor: vooral niet aankomen, 10 min. aan iets anders denken en je bent er van af. Daar krijg je vanzelf routine in. Denk er aan dat Hongarije in de zomer erg warm kan zijn, en dat de Kek-tura je consequent naar alle toppen voert… Daardoor is het fysiek soms zwaar.

Kortom, verwacht geen rustig ommetje volgens het boekje, maar als je van verrassingen houdt staat je een trektocht te wachten die je niet gauw zal vergeten.

De Wandelroute Országos Kéktúra tot Hollóháza en de wandelroute Alföldi Kéktúra tot Artánd op de Roemeense grens maken onderdeel uit van de Europese wandelroute E4 die loopt van Spanje naar het Griekse deel van het eiland Cyprus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *