Alattyan

PLaatsen > Alattyán

Het dorp Alattyán heeft ca. 2060 inwoners en ligt op zowat 85 km ten zuidoosten van Boedapest. Alattyán is een dorp in provincie Jász-Nagykun-Szolnok gemeente Jászberény, in het Noordelijke deel van de grote vlakte van centraal Hongarije.

In dit dorp heeft de vader van de in 2007 gekozen Franse president in de jaren dertig en het begin van de jaren veertig vele zomers doorgebracht op het familiedomein. Zijn vaders familie behoorde tot de lage Hongaarse adel en bezat landerijen en een klein kasteel in Alattyán, nabij Szolnok. Op de plaats waar vroeger het kasteel stond, vindt u tegenwoordig een watertoren. Een financiële crisis de Sarkozy’s hun buitenhuis in Alattyan in 1934 te verkopen voor slechts enkele zakken graan. Nadat het rode leger in 1944 Hongarije binnenviel, ontvluchtte het gezin van zijn vader het land. Na afloop van de oorlog keerden zij terug, maar hun bezittingen waren in het inmiddels communistische Hongarije geconfiskeerd. In 1948 week Pal Sarkozy naar Frankrijk uit. Maar ze bleven op vakantie komen in het dorp in het nog grotere huis van een familielid, Lajos Toth-Maar. Nicolas Sarkozy heeft al verscheidene bezoeken aan Hongarije gebracht, maar is nooit in Alattyan geweest. In 1994 bezocht hij met zijn vader de stad Bosca, waar de familie vandaan komt, en ondertekende het gastenboek van het stadhuis met zijn volle naam, Nicolas Sarkozy de Nagy-Bosca.

In de omgeving is Szolnok een bezoek waard. Andere dorpen in de omgeving van Alattyán zijn Jánoshida (7 km), Jászalsószentgyörgy (9 km), Jászboldogháza (9 km), Jásztelek (9 km).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *