Bekéscsaba

Plaatsen > Bekéscsaba

Békéscsaba is een stad in op de grote laagvlakte in zuidoost Hongarije. Békéscsaba  ligt in de provincie Békés. Békéscsaba ligt 94 km ten noordoosten van Szeged 20 km van de Roemeense grens. Békéscsaba is de hoofdstad van de provincie Békés.

De nederzetting die zich op de plaats van de stad bevond, raakte ten tijde van de Turkse heerschappij ontvolkt. Later vestigden zich Slowaken in deze streek.

In Bèkèscsaba leeft een grote Slowaakse minderheid. U kunt er het Slowaaks Volkskunsthuis bezoeken. U vindt het museum aan de Garay utca 21) in één van de meest karakteristieke historische gebouwen uit de negentiende-eeuw met de typische veranda.

Uiteraard woont er ook een Roemeense minderheid in Békéscsaba.

(c) HungariaHuizen.nl: Békéscsaba Schilderij van Munkácsy over PetöfiDe beroemde(c) HungariaHuizen.nl: Békéscsaba Mihály Munkácsy huis Hongaarse schilder Mihály Munkácsy, werd in 1844 geboren in Bekéscsaba. Hij woonde hier in zijn jeugd terwijl hij een opleiding tot timmerman kreeg. In het Munkácsy Mihály Museum(c) HungariaHuizen.nl: Bekéscsaba Gouden klok in Munkácsy huis (Széchenyi u. 9) zijn vijftien werken van deze belangrijke negentiende-eeuwse realistische schilder tentoongesteld. In dat museum valt er behalve een heemkundige verzameling ook Slowaakse volkskunst te zien. De uitgebreide archeologische, etnografische en stadshistorische collectie geeft een beeld van het leven in het gebied. Het Munkácsy-gedenkhuis (Gyulai út 5) bezit meubels uit vroeger tijden en toont schilderijen van kunstenaar Munkácsy.

Als een Hongaar aan Békéscsaba denkt, denkt aan worst. Net als in het buurstadje Gyula maakt men ook in Békéscsaba een zeer smakelijke worst, de zogenaande Csabai kolbász. Er is in Békéscsaba jaarlijks een groot worstfestival.

De enorme Lutherse Kerk aan het Széchenyi tér heeft 2900 zitplaatsen. De toren is 70 meter hoog. De kerk is daarmee de grootste Lutherse kerk van Hongarije. Net onder Békéscsaba, ligt het landgoed Wenckheim. Het slotpark is onderdeel van een 3800 ha groot reservaat dat ook in het nationale park is opgenomen.

Toeristische informatie bij het Tourinform Békéscsaba, H–5600, Szent István tér 9, Tel./fax: +36-66-441-261, bekescsaba@tourinform.hu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *