Csemo

Plaatsen > Csemo

Csemõ is een dorpje ruim zestig kilometer ten zuidoosten van Budapest, een uurtje rijden.

Csemõ  heeft iets meer dan 4100 inwoners, waarvan zo’n 250 Nederlanders die hiernaar toe geëmigreerd zijn.

Omdat het dorp voornamelijk uit uiteen gelegen boerderijen bestaat, strekt het zich uit over 8000 hectare grond. Csemõ is een typisch dorpje van de Kleine Laaglanden. Hier vindt men alle in Hongarije voorkomende boerderijtypes, die in het Hongaars “tanya” heten. Csemõ ligt enkele kilometers verwijderd van het geografische middenpunt van Hongarije. Dit punt is gemarkeerd met een fraai monument.

In de zomermaanden is Csemö een populaire vakantiebestemming voor wandelaars, ruiters en natuurliefhebbers uit Nederland.

In 1998 heeft Csemõ de titel van derde meest fleurige dorp van Europa verworven en sindsdien is elke eerste zaterdag van juli Bloemenfeestdag, wat uitbundig wordt gevierd. Naast bloemen sieren vele houtsnijwerken van kunstenaar Ferenc Orisek het gezicht van het dorp. Ook zijn atelier en galerie zijn zeker een bezoek waard. Er is ook een dorpsmuseum, waar ook dorpsfeesten worden gehouden, en een brandewijnmuseum “Pincemúzeum” waar men brandewijn proeven kan. De omgeving is zacht glooiend met veel natuurlijke en aangeplante bossen en er is ook een beschermd stuk natuurgebied, een stukje oermoeras met zeldzame orchideeën.

Het dorp grenst aan Cegléd, een sfeervol plattelandsstadje met gezellige terrasjes en waar ook een Thermaalbad is en aparte bezienswaardigheden zoals een drum museum, bij een volkskunstenares kunt u zien hoe kant wordt gemaakt.

Plaatsjes in de fraaie omgeving zijn het nabijgelegen Mikebuda, Lajosmisze (met een grote boerenmarkt en een paardenshow). Iets verderop kunt u een uitstapje maken naar de aangrenzende regio’s Komárom-Esztergom en Bacs Kiscun.

Meer informatie over Csemo.

Deze beschrijving kwam mede tot stand dankzij de bijdrage van Wim van der Wilden, Vrije Veld Vakanties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *