Heviz

Plaatsen > Hévíz 

Het hart van de stad Hévíz is de thermale vijver, die reeds enkele tienduizend jaren geleden ontstond. Op dat moment ontsprongen de warme bronnen, die tot vandaag het meer voeden. Reeds de oude Romeinen kenden en gebruikten het geneeskundige effect van het water in Hévíz. In het jaar 1795 liet graaf Festetics de plaats tot therapeutisch bad ontwikkelen, en liet verschillende badhuizen en kuurfaciliteiten oprichten.

Dit vulkanische meer 7 km van het Balaton-meer, vier vanaf de stad Keszthely, is het grootste natuurlijke thermaalmeer van de wereld. De watertemperatuur ligt tussen 25 en 30 graden en de modder is licht radioactief. Volgens de Hongaren helpt het tegen reuma en ziektes van het zenuwstelsel. In de zomer kunt u er tussen de prachtige waterlelies zwemmen, in de winter zweeft u er bij een temperatuur van 26 graden en kijkt u naar het met sneeuw bedekte landschap. Van mei tot november heeft het meer een heel bijzondere plantengroei. Een echt kuuroord met een heel aparte sfeer. Volop kuurhotels, thermaalcampings Camping Bad Heviz , restaurants enz. U kunt hier volgens de Hongaren gezond worden of blijven door het thermaalwater, door de behandelingen of door de lekkere wijnen van de omgeving. U moet gewoon komen kijken. Tegenwoordig bezoeken jaarlijks ongeveer 900.000 bezoekers de plaats. 

Een kritische kanttekening: Vanwege de lichte radioactiviteit in het meer is het niet verstandig om kinderen onder de 11 jaar in het water te laten zwemmen. Eveneens wordt aangeraden zelfs als volwassene niet langer dan ca. 2 uur in het water te blijven.

In het kuuroord Hévíz wordt bij uitzondering ook aan sportduiken gedaan. Informatie kunt u inwinnen in de stad Székesfehérvár waar een degelijke PADI school gevestigd is in het olympisch zwembad aldaar. Zij hebben soms de toelating om te duiken in het meer van Héviz, het zicht is er uitstekend. Er is een steile wand die op 30 m diepte overgaat in een grot, van waaruit zowel het warme als het koude water uit de ondergrond in het meer stroomt. Je kan er niet in gaan daar de stroming alsmaar sterker en sterker wordt, maar een duik hier schijnt een unieke ervaring te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *