Kan

Kán is een plaatsje op twintig minuten rijden van Pecs. De naam wordt op dezelfde manier uitgesproken als het Franse Cannes. En er is ook een filmfestival.

De oorspronkelijke bevolking van Kán is weggepest door de communistische machthebbers.  De weg er naar toe voert door een schitterende natuur; de laatste twee kilometers gaan over een weg vol hobbels en kuilen.

Ruim vijf jaar geleden was Kán nog een spookdorp. Er woonde niemand meer. Een aannemer zag toeristisch brood in het dorpje en verwierf een aantal vervallen woningen. Samen met een aantal particulieren, onder wie een Nederlander, heeft hij 25 huizen gerestaureerd. Een aantal daarvan wordt verhuurd aan toeristen. Op dit moment is er slaapgelegenheid voor vijftig personen.

Gasten kunnen zich in Kán onder meer uitleven bij het maken van muziek, tekenen en schilderen, het opvoeren van toneelstukjes, helpen in de tuin en paardrijden. Maar ze kunnen ook gewoon lekker luieren. Er is een camping met een sauna, een bad en een zonnebank. En binnenkort komt er ook een zwembad. Gasten kunnen het gehele jaar door in het voormalige spookdorp terecht.

En bezoekers zijn niet veroordeeld tot het dorpje. Er zijn fietsen te huur en in de omgeving is van alles te beleven, zoals een wijnproeverij in het dorpje Palkonya.

De maaltijden, die de restaurants voorschotelen, hebben een Duitse invloed. Dat komt doordat in het verleden veel Duitsers hier naar toe zijn geëmigreerd. Zij hebben een belangrijke stempel op het gebied gedrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *