Martonvásár

Plaatsen > Martonvásár

De kleine stad Martonvásár, ligt 32 km ten westen van Boedapest in de laaglanden tussen het Buda-gebergte en het bereik van de heuvels nabij Velence. Martonvásár werd bekend in Europa als de oorsprong van de muzikale familie Brunswick.

Het slot van de familie Brunszvik (Brunswick) werd gebouwd op last van graaf Anton in 1773-1775, waarbij een voormalig klooster met inbegrip van de kerk in het geheel opgenomen werd. Beethoven verbleef meermaals in het 18deeeuwse landhuis in Martonvásár toen hij de adellijke familie Brunswick ging bezoeken.
In 1885 is het slot herbouwd in de stijl van de Engelse neogotiek, wat uniek is in Hongarije. De Academie van Weten­schappen heeft een landbouwinstituut in een groot deel van het slot. De bezoekers, die van 8-16 u. in het park terecht kunnen, komen voor de herinneringen aan Ludwig van Beethoven. In de kelder van het slot is een bescheiden Beethovenmuseum ingericht, de Beethoven Memorial Hall. Het is iedere middag geopend, behalve op maandag. De gevel van het museum is versierd met die nogal boos kijkende Beethovenkop. In de enorme tuin achter het hoofdgebouw op het landgoed is op een eilandje in een grote vijver, eigenlijk bijna een meer, een podium gebouwd, waarop in de zomer, in juli, regelmatig concerten worden gegeven. Een minstens drie meter hoog, modern Beethovenbeeld kijkt streng, maar goedkeurend op de festiviteiten neer.

Thérèse was begaan met het welzijn van kinderen en stichtte de eerste Hongaarse kleuterschool.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *