Velence

Plaatsen > Velence

Het dorp Velence ligt tussen het noordelijk deel van het Velencemeer en de heuvels

Al in de Romeinse tijd was op deze plaats een dorp omdat de weg tussen Savaria (Szomhathely) en Aquincum hier liep. Romeinse afstandsstenen werden in de nabijheid van het dorp gevonden.

De meest aantrekkelijke delen zijn, naast natuurlijk het meer zelf, de Velence-heuvels in het noorden van het meer. In Velence heeft u vanaf de Bence berg een fantastisch uitzicht over het meer.

In de zomermaanden wordt het hier regelmatig warmer dan het Hongaarse gemiddelde. In juli worden regelmatig temperaturen gemeten tussen de  35 to 38 C. Ook het aantal uren zon is hoger dan het Hongaars gemiddelde.

Velencemeer Het Velencemeer is het warmste zoetwatermeer in centraal Europa met watertemperaturen tussen de 20 en 26 graden Celsius. Het meer is 26 km2, het is 10,54 km lang en de gemiddelde diepte is 2 meter. Deze geringe diepte is tevens de reden waardoor het water in het meer zo snel opwarmt.

Via trappetjes komt u veilig vanaf de verharde zoom zo het meer in gaan.

Het Velencemeer is een echt paradijs voor vissers. De vis is zowel kwalitatief als kwantitatief rijk aanwezig. Het water is rijk aan karpers, meerval en snoekbaarzen. In het midden van het water mag er niet gevist worden, maar in de kleine kreken van de rietvelden zitten dozijnen vissers op hun prooi te wachten. Het meer mag alleen bevaren worden met roeiboten en elektrisch aangedreven motorbootjes. Gewone motorbootjes zijn allemaal verboden, alleen de politieboten mogen er varen. Ook in Hongarije heeft men een vergunning nodig om te vissen vissen . Vergunningen kun je aan de ingang van de campings krijgen, ook boekjes met reglementen kun je daar krijgen. Meer informatie over vissen in Hongarije vindt u hier.

Ook voor vogelaars is Velence een geweldig gebied. Je ziet hier veel sternen en ook bruine kiekendief en wouwaapje. Hongarije kent 376 vogelsoorten, waarvan er 210 in het land broeden: veel grauwe klauwier, wielewaal, visdiefjes, witwangstern, ooievaar, lepelaar, bijeneter, hop, ijsvogel, middelste bonte specht, scharrelaar en klapekster. Bovendien een bestand van 40.000 tot 50.000 kraanvogels.

Velence is met de trein goed bereikbaar. Je hebt stations in Velence, Velence-fürdö, Gárdony en Agárd. Elk uur een trein, of vaker. Vertrek vanaf Budapest-Déli, richting Székesfehérvár/Siófok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *