Nagycenk

Plaatsen > Nagycenk

Nagycenk ligt 14 km ten zuidoosten van Sopron. Nagycenk is beroemd omdat het het voorouderlijke huis van de belangrijke Hongaarse familie Szechenyi hier stond. Deze naam komt u tegen in vele straatnamen.

Het kasteel werd gebouwd in 1750-58 en werd herbouwd en uitgebreid rond 1800 in de vroege klassieke stijl; István Szechenyi heeft de westelijke vleugel toegevoegd in 1834-40 met verlichting en een gasgestookte sanitaire installatie, een innovatie voor Hongarije. Het kasteel herbergt tegenwoordig het István Szechenyi museum (open: Dinsdag-Zondag. 10:00 uur tot 18:00 uur.) en een hotel.

Naast het István Szechenyi museum herberg het kasteel het Budapest Transport Museum met een tentoonstelling over het Hongaarse vervoer (op de bovenste verdieping). U vindt er een tentoonstelling van oude locomotieven en rijtuigen, een smalspoor museum spoorlijn verbindt het kasteel met Fertoboz. Een laan van lindebomen over ene lengte van 2.6 km werd geplant in 1754 en leidt van het kasteel naar een noordelijk gelegen monument.

In het Szechenyi-mausoleum op het dorpskerkhof van Nagycenk ligt de beroemdste zoon van de graaf, István Szechenyi (1791 tot 1860), staatsman tijdens de Hongaarse Gereformeerde periode en de strijd voor onafhankelijkheid tegen het Huis van Habsburg 1848/49; in 1860 pleegde hij zelfmoord in een Weens geestelijke ziekenhuis. Szechenyi was verantwoordelijk voor vele belangrijke initiatieven, zoals de bouw van de Kettingbrug in Boedapest en de kanalisering van de Donau en de Tisza-rivier. Hij gaf opdracht tot de bouw van de St Stefan’s kerk op het centrale plein (Szechenyi tér) in 1861-64 door Miklós Ybi in neo-romaanse stijl. Het timpaan van de voormalige romaanse gebouw is bewaard gebleven en geplaatst bij de ingang van de toren. Aan de voorzijde van de kerk is een monument van de graaf door Alajos Stróbl (1897).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *