Paks

Plaatsen > Paks

Paks is een plaats met bijna 20.000 inwoners. In de vorige eeuw zijn er vele mooie huizen gebouwd in het centrum, de meest bijzondere staan aan het Szent István tér, het belangrijkste plein van de plaats. Vanaf hier heeft u ook een mooie blik op de rij winkeltjes die gebouwd zijn rond 1860. De Rooms-katholieke driebeukige basilieke kerk werd in 1901 ingewijd.  Het plaatselijk museum is gehuisvest in het voormalige Cseh-Vigyázó huis. De Calvinistische en Lutherse kerken werden respectievelijk in 1775 en 1884 gebouwd.

De Katholieke Heilige Geest kerk in Paks is gebouwd door Imre Makovecs

De Katholieke Heilige Geest kerk in Paks is gebouwd door Imre Makovecs

De katholieke Heilig geest kerk is gebouwd naar een ontwerp van Imre Makovecz, en is een prachtig voorbeeld van de architectuur uit de 20e eeuw. Hij is gebouwd tussen 1987 en 1991.

Een bezienswaardigheid is de honderd jaar oude kastanje-laan langs de oever van de Donau.

De kerncentrale in Paks, gebouwd naar een Russisch ontwerp, is de enige kerncentrale van het land. Hij is goed voor meer dan 50 procent van alle Hongaarse energie. De centrale is sinds 1983 in bedrijf en levert 1840 MW. De kerncentrale kan bezichtigd worden vanuit het bezoekerscentrum.
In 2016 kwam de kerncentrale in opspraak. Boedapest wil de huidige reactoren renoveren en de centrale uitbreiden met twee nieuwe reactoren. Daarvoor is de staat een lening van tien miljard euro aangegaan en in zee gegaan met het Russische staatsbedrijf Rosatom voor de levering van nucleaire brandstof. De Hongaarse overheid zou de bouw van twee nieuwe reactoren en de renovatie van twee andere reactoren van de Paks II-kerncentrale toegekend hebben zonder een transparante procedure. Hongarije claimt dat alleen Rosatom dit project kan uitvoeren, daar zij als enige kennis hebben van de reeds gebouwde centrale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *