Siofok

Plaatsen > Siofok

Siófok is de meest bekende badplaats en grootste stad aan het Balatonmeer, een waar zwemparadijs voor kinderen. Siofok is niet alleen de grootse plaats op de zuidoever van het meer maar ook het centrum van het toerisme in deze streek die vooral door jongeren veel bezocht wordt.

De stad heeft een ruim 15 km lang strand en een groot aantal hotels. De vlakke, zanderige zeebodem biedt ideale omstandigheden om te leren surfen of ver het meer in te lopen met d ekinderen. Populaire wandelpaden leiden naar de Corso, de Rose Garden en de ver in het meer reikende pier. Met zijn nachtclubs en bars in de stad, trekt Siofok met name jongeren en mensen jong van hart die , naast een heerlijk strandvakantie gaan voor avondentertainment, zoals nergens anders rond het Balatonmeer.

Balatonszeplak is de westelijke voorstad van Siófok (Garden City), met goede verbindingen met het openbaar vervoer naar het centrum (ongeveer 2 km). Uitnodigende restaurants, kleine biertuin, disco’s, en winkels  met mode en volkskunst staan te wachten op hun vakantiegasten. Dankzij de tennisbanen, huurfietsen, surfen en bootverhuur kunt u ook een actieve sportieve vakantie in Siofok doorbrengen.

Siófok was reeds in de vorige eeuw een populaire badplaats. Dankzij de ontwikkeling sinds die tijd spreekt men bij Siofok ook wel over de zomerhoofdstad van het Balatonmeer. Niet zonder reden, denken wij. De gastvrijheid van de bewoners, die verbonden zijn met het toerisme, de beleefdheid van de dienstverleners en hun professionele houding en talenkennis zijn het resultaat van een eeuwenoude traditie van het optreden als gastheer.

Natuurlijk is het de moeite waard in Siófok niet alleen om te baden en te zonnen. Het programma-aanbod is zeer kleurrijk en gevarieerd: operette voorstellingen, orgelconcerten, internationale en nationale competities in diverse sporttakken, grote tentoonstellingen van beeldende kunst en popconcerten. De stad organiseert jaarlijkse Internationale Folklore Festival “Gouden Schelp”. In die periode zijn de straten vol met dansers in kleurrijke jurken die gasten verrassen met geïmproviseerde openluchtvoorstellingen.

Siófok is de geboorteplaats van de bekende operettecomponist Emmerich Kálmán (1882-1953). Het Emmerich Kálmán Museum, gelegen aan de Kálmán Imre sétány 5, bewaart de geest van de grote koning van de operette die afkomstig is uit Siofok. Ook zijn operettes worden tijdens het seizoen veelvuldig opgevoerd.

Siófok vormt een geschikt uitgangspunt voor excursies. Bijvoorbeeld met de regelmatige veerdienst naar het er vlak tegenover liggende Tihany.

Populairste clubs zijn o.a. Flört (trance disco) en The Palace. Deze doen absoluut niet onder voor discotheken in landen als Spanje en Italië, maar zijn qua entree en drankprijs wel goedkoper. De “Flört” (2000 pers.) is de kleinste van de twee en zit in het centrum van Siófok en de “Palace” (4500 pers.) bevindt zich op zo’n 5 kilometer van het centrum. Je moet weten dat Siofok wel zo’n 17 kilometer lang is ! Beide clubs moet je gewoon een keer bezocht hebben.

Als je Nederlander bent en van oranje houdt dan moet je eens in “Locomotion, the Partybunker” gaan kijken. Het liefst op je laatste avond in Siófok omdat je anders daar echt elke avond zult zitten ! “Locomotion, the Partybunker” is er “vóór Nederlanders, dóór Nederlanders” en is sinds enkele jaren “the rising star from Siófok”. Een waanzinnige tent met regelmatig een dijk van een programma (met o.a. optredens van de Nederlandse FeestKanonnen DARIO en Rob Ronalds, Pyama-Karaoke, dé énige echte Dutch Night en nog veel meer) ! Overigens krijgt ieder gast die hier binnenkomt, tegen inlevering van een Locomotion-flyer, een Bacardi Breezer, een Desperados of een fles Heineken naar eigen keuze (dit is een unieke actie en niet alleen voor Siófok ) !

Verder zijn er talloze kroegen, restaurants en terrasjes.  Het “White Horse Steakhouse” (schuin tegenover Hotel Azur) waar je de beste steaks van Hongarije kunt eten! Zeer goed eten is het al jaren bij “Pizzeria Bella Italia” (in het centrum naast de watertoren). Nieuw en zeer goed is “Pub Mephisto” (ook op nog geen 50 meter van dezelfde watertoren). En sinds enkele jaren is er “Restaurant-café Roxy” met een zeer goede keuken en een gezellig terras (ook in de buurt van de watertoren, gelegen aan de hoofdstraat en recht tegenover “Charley’s Pub”). Deze “Charley’s Pub” was overigens in de goeie ouwe tijd zeer gezellig maar kan je al jaren beter mijden!

Waterskiën is in Siófok zeer goedkoop. Voor zo’n tien Euro kun je al een uur proberen om op de ski’s te blijven staan.

De haven van Siófok is een leuke plaats om eens rustig een terrasje te pakken. Van hieruit vertrekken de veerdiensten over het Balaton. Het is een van de drukste havens langs het Balaton.

Langs de enkele kilometers lange promenades en de zilveren en gouden stranden zoeken vele duizenden mensen de rust en recreatie van het zonnige strandleven. In het centrum van  Siófok op het Szabadság plein staat de 45 meter hoge watertoren. Dit is een van de karakteristieke gebouwen van de plaats.

Balatonszéplak is een klein dorpje dat inmiddels samengevoegd is met Siófok maar het is hier een stuk rustiger. In deze plaats vindt u veel sportmogelijkheden, onder andere het zwembad van hotel ‘Ezüstpart’. In Széplak is in de zomermaanden een pretpark voor kinderen. Voor boodschappen en dergelijke moet u wel naar het centrum van Siofok (5km).  Er is een goede camping. Het strand loopt, net als op de meeste plaatsen aan de zuidzijde van het Balaton langzaam af. U kunt hier ca. 500 m het meer inlopen alvorens u moet gaan zwemmen. Door deze ondiepte kunt hier dan ook prima surfen. In Arinpart is ook een waterskibaan maar deze plek is zeer vervuild.

In Szantódpoesta ongeveer 15km ten zuidwesten van Siófok bevinden zich een cultureel centrum voor paardensport en een restaurant. De gebouwen die onder Monumentenzorg staan doen dienst als museum.

Vanuit Siófok (via Tab) naar het kleine plaatsje Zala, daar in de heuvels van het Somogy-hegy ligt in een mooi park een klein slot uit de 18de eeuw. Het is de geboorteplaats van de belangrijke Hongaarse schilder Mihály Zichy. In het herenhuis,dat eens het bezit was van zijn familie, is tegenwoordig een schilderijenverzameling ondergebracht.

Links:

Cafe’s en Discotheken:

Eén gedachte op “Siofok

 1. Thijs

  Goedendag, Ik zou graag in augustus een motorboot willen huren om te vissen.
  Het gaat hierbij om ongeveer een week gebruik. dus wellicht is een trailer erbij handig zodat ik gaan en staan waar ik wil.
  Het hoeft dus geen luxe sloep te zijn als er maar een betrouwbare buitenboord motor opzit.
  En dan graag met eventuele optie om er een fluistermotor naast aan te brengen. (deze neem ik zelf mee)

  Ik hoop dat iemand me hierbij kan helpen.

  Alvast bedankt!

  mvg
  Thijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *