Sümeg

Plaatsen > Sümeg

Sümeg is een gemeente met 6850 inwoners ten noorden van Keszthely in het west van het Balatonmeer. Het pittoreske stadje Sümeg ligt ongeveer 20 km ten noorden van het Balatonmeer, in het zuidelijke deel van de Kleine Laagvlakte, in een bassin dat grenst aan het Keszthely gebergte en de westelijke uitlopers van het bos van Bakony.

Geschiedenis Vuurstenen op de Mogyorós leveren het bewijs dat dit gebied hier 6000 jaar geleden bewoond werd; de fundamenten van een vroeg christelijke basiliek dateren uit de Romeinse periode.

Sümeg wordt nog altijd gedomineerd door het kasteel op de heuvel. Het kasteel werd gebouwd in de tweede helft van de 13e eeuw., de grootste en best bewaarde kasteelruïne in het gebied. Met de bouw van de vesting werd onmiddellijk begonnen na de Tartaarse invasie van 1260.

In 1301 werd Sümeg voor het eerst in de documenten vernoemd.

Toen Veszprem werd ingenomen door de Turken in 1552 werd de bisschoppelijke zetel verplaatst naar Sümeg. Tijdens deze periode van 200 jaar ontstond in de kleine stad een sfeer als in een koninklijk paleis. Deze sfeer kunt u nog altijd proeven in Sümeg. Kenmerkend voor deze periode zijn de huizen in Kossuth utca, aan het Szent István tér en langs het Udvarbíró tér. In de 15e-16e Eeuw werd het fort tegen de Turken sterk uitgebreid en heeft het een belangrijke rol in de opstand van Rákoczi gespeeld. Het kasteel werd vele malen belegerd door de Turken, maar kon nooit worden veroverd door de Ottomanen. Hoewel het kasteel niet werd ingenomen werd de bevolking aan de voet van het kasteel uitgemoord. Hoewel het kasteel redelijk goed uit de strijd kwam, is het door de Oostenrijkers, geruïneerd in 1713.

Het bisschoppelijk paleis van bisschop Márton Padányi Bíró werd gebouwd in 1748-1755, de Franciscaanse Kerk en het Klooster in 1653, de rooms-katholieke parochiekerk in 1757 in barokstijl. Deze laatste zijn versierd met de beroemde fresco’s van de Oostenrijkse schilder Anton Maulbertsch – met de beste die hij ooit schilderde. Sümeg is dan ook meest bekend om de muurschilderingen van Franz Anton Maulbertsch in de parochiekerk, het eerste en belangrijkste werk van deze schilder in Hongarije.

Het barokke Hertelendy herenhuis uit de 18e Eeuw is het geboorteplaats van de verteller Sándor Kisfaludy, nu een museum. Een unieke tentoonstelling toont de geschiedenis van het zadel en tuig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *