Szarvaskõ

Plaatsen > Szarvaskõ

Szarvaskõ heette vroeger Püspökváralja.

Szarvaskõ (400 inwoners) kan vanaf het trein station van Eger per trein of per auto via Tihamér, Egervár, Felnémet worden bereikt. De bosrijke omgeving en de Margit bron maken het een dorp om eens te gaan kijken. Het verblijf is aangenaam door de bron, de bankjes, en de barbecue plaatsjes. Szarvaskõ ligt in een dal. Op de zogenaamde “Gier’-top stond de oude burcht van Szarvaskõ, welk van drie zijden door rotsen werd beschut. Deze voorburcht van Eger is helaas volledig verwoest. Vanaf 1564 werd het een ranselburcht genoemd, daar het in die tijd onder het bevel van de burchthouder van Eger stond, en bij het wisselen van de wacht, de wacht voor een week proviand in hun ransels droegen. Vanaf het plateau van het voormalige hof is een adembenemend uitzicht op het bosrijke berglandschap. Een trap leidt naar de burcht indien men de blauwe pijlen volgt. 

De naam van de burcht en van de gemeente werd door de historicus taalkundige János Szegedi ontrafeld. Volgens hem heeft Szarvaskõ (Hertenrots) zijn naam te danken aan een vroegere jachtpartij waarbij men een hert zolang opjaagde tot het dier zijn heil zocht op de top van de berg, waar het adellijke dier naar beneden stortte.

Szavaskõ is een van de plaatsen waar de webmaster van deze site meerdere jaren vertoeft heeft. Het is een ideale plaats voor lange wandeltochten. Zo kan men bijvoorbeeld via een klein steil weggetje naast de kerk van Szarvaskõ het dorp verlaten. Er volgt een boerderijtje met een waterput daarna het woud. (vanaf hier kan via het bospad de meertjes van Bakta worden bereikt). De Pap-kõ (monniken-rots) is 10-12 meter hoog en van een harde turf soort. Volgens de volksmond heten de twee apart rotsen “de versteende monnik en non”. Één van de rotsen die aan het begin van de bergkam naar voren steekt wordt de “Turkse tafel” genoemd in herinnering aan de Turkse tijden.

Vanaf hier is het slechts een kwartiertje naar de imposante ruïnes van de burcht van Sirok of de mooie stad Eger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *