Tata

Plaatsen > Tata.

Dit historisch stadje bevindt zich ongeveer 70 km ten westen van Boedapest langs de snelweg M1,welke Boedapest met Wenen verbindt. Tata heeft alles wat de vakantieganger kan boeien: rijk aan geschiedenis en schilderachtige plaatsen, mooie natuur, vogels om te observeren, sportmogelijkheden, faciliteiten voor jong en oud, lekkere restaurantjes en terrasjes.

Tata ligt in een bosrijke, heuvelachtige omgeving. Zij wordt ook de stad der wateren genoemd vanwege zijn meren, bronwaters en beekjes. Tata zelf werd rondom twee meren gebouwd, de grotere Öreg-tó (het Oude Meer) en de Cseke-tó (Cseke Meer).

Een van de hoogtepunten is het middeleeuwse kasteel van Tata . Gebouwd langs de oevers van het Oude Meer rond 1400, fungeerde het kasteel heel lang als de zomerresidentie van de Hongaarse koningen. Het kasteel is een museum en dagelijks open voor bezoekers. Op het terras in het café kunt u genieten van een lekker kopje Hongaarse koffie en een prachtig uitzicht over het meer en de omliggende berglandschap. Het meer en zijn omgeving is een beschermd natuurgebied vanwege haar rijke fauna. Er staat een speciale uitkijktoren waar geïnteresseerden water- en trekvogels kan observeren. Op het Oude Meer van Tata brengen duizenden wilde eenden de winter door. Het meer is uniek aangezien het de enige site is waar de eenden, middenin een stad, de winter kunnen overleven.

In de 18 eeuw heeft zich in Tata de schatrijke baron Eszterházy gevestigd, vanuit hier regeerde hij over zijn enorme familielandgoed. Uit die periode stamt de barokke stadskern alsmede de Grote Kerk, diverse kastelen, het monumentgebouw van de manége en de kloktoren (Harangláb) in het centrum.

Er is een perfect onderhouden autovrij fietspad rondom het meer, ong. 5 kilometer lang, prima te doen met de hele familie. Via deze fietsroute komt de bezoeker o.a. langs watermolens die heel karakteristiek zijn voor deze “waterstad”. Langs het meer zijn er verder nog stalletjes met waterfietsen en surfplanken te huur en meerdere speeltuinen.

Langs het water zijn er talloze terrassen, eettentjes en restaurants te vinden. Voor families met kinderen is Pikantó ideaal vanwege zijn buitenspeeltuin waarop je vanuit het restaurant uitkijkt. Het eten is verrassend, lekker en betaalbaar, je hebt mooi uitzicht en de bediening is vriendelijk.

Het Fényes bad, net buiten de stadskern is de plaats voor een dagje zwem- en waterplezier. Allerlei zwembaden, kinderbaden en andere faciliteiten (zoals een camping, eettentjes, bewaakt parkeerterrein) zijn aanwezig. Voor de paardrijdliefhebbers zijn er meerdere maneges in de stad aanwezig. Het andere meer, Cseke-tó is ook een beschermd natuurmonument, en het er omheen liggende Angolpark (Engelse tuin, en in 1780 aangelegd park) is zeker de moeite waard om een wandeling te maken. Tegenover de ingang van het park bevindt zich een café waar heerlijk koffie en taartjes worden geserveerd, in de zomer is het terras ook open.

Er zijn meerdere evenementen in de zomer, onder andere het water-muziek-bloemenfestival in juni en “porcinkula” (folklore markt en kermis) in juli-augustus.

In de omgeving zijn er ook volop mogelijkheden. Sinds de Romeinse tijden is de omgeving van Tata een belangrijk wijngebied, door de Hongaren zelf wordt wijngebied Neszmély als één van de beste gezien. Wijnproeven kan in o.a. het dorpje Baj of in hotel-resraurant Hilltop in Neszmély. Tata is ook een uitstekende uitvalsbasis voor een dagtocht naar Boedapest (40 minuten per auto), Bratislava, de hoofdstad van Slowakije (1,5 uur) of Wenen (kleine twee uur). Hiernaast zijn Györ, Esztergom en de Donauknie op rijbare (binnen één uur) afstand. Voor de echte Hongaarse kuurbadervaring moet de liefhebber in Komárom zijn, op ong. 15 kilometer afstand van Tata.

Restaurants in Tata: Zöld Lovag restaurant: hongaars eten in middeleeuwse ambiance en recepten. Pikantó: internationale keuken, coctails, uitzicht over het meer, speeltuin met omheining. Keuze uit meerdere kindermenu’s. Mahagóni restaurant: Eenvoudige maar zeer smakelijke Hongaarse gerechten voor scherpe prijzen. Palacsinta kraampjes, overal te vinden: ideaal als lunch op een hete dag. Palacsinta’s zijn de Hongaarse flensjes gevuld met maanzaad, kwark, jam of cacaopoeder.

Wijnproeven: Hotel-restaurant Hilltop in Neszmély. Heerlijke wijnen. Het zwembad heeft een panorama over de Donau beneden in de vallei en Slowakije aan de overkant.

Naast meerdere supermarkten in de stad (b.v. Spar), voor uitgebreide boodschappen naar de Tesco in Tatabánya (ong. 6 km van Tata).

Link voor een fotogalerij: www.tata.hu

Pagina tot stand gekomen met medewerking van:

Kinga Horváth.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *