Tiszakécske

Plaatsen> Tiszakécske

Tiszakécske is het meest oostelijk gelegen dorp uit de provincie Bács-Kiskun. Het ligt 20 km ten zuiden van Szolnok en 20 km ten noorden van Csongrád. De snelste toegangsweg is de M5 snelweg. Internationale treinen stoppen op het station van Szolnok, waardoor een snelle verbinding met Roemenie, Ukraine en Slowakije mogelijk is.

Het hoogste punt van Tiszakecske ligt op 101 meter terwijl het laagste punt 84 meter is. De gemiddelde temperatuur is 10,6 0C op jaarbasis en het aantal zonuren is 2,000. Jaarlijks valt er slechts 530 mm neerslag. Doordat dit gebrek aan neerslag slechts ten dele kan worden gecompenseerd met irrigatie is het een droge omgeving.

Geschiedenis Het dorp werd weer bewoon na 1720 toen 200 tot 300 Rooms katholieke families uit de omgeving van Nógrád, Hont en Kecskemét. Het nieuwe dorp noemden ze Újkécske (Nieuw Kécske). In die tijd was er een administratieve scheiding tussen het protestante Ókécske (Oud Kécske) en Újkécske

Het eerste zegel van het dorp dateert van 1774.

Bezienswaardigheden De Rooms Katholieke kerk maakt deel uit van de officiële lijst van monumenten het werd gebouwd tussen 1815 en 1820 in de late Barok en neoklassieke stijl. Het Rococo houten standbeeld van  Maria komt nog uit de oude kerk. Het classicistische altaar is in de 19e eeuw gemaakt. De beschildering van het altaar is gemaakt door Lajos Márton na de tweede wereld oorlog en de fresco’s zijn gemaakt door Antal Nemsics in de jaren 80 van de twintigste eeuw.

Het Pacsirta gasthuis en de drie campings bieden in de zomer voldoende accommodatiemogelijkheden. In de omgeving wordt veel gevist, ge-waterskied, paardgereden en getennist op de tennisbaan.

De wateren rond de Tisza hebben hier een oppervlakte van 20 ha. deze vormen een waar vissersparadijs. Meer over vissen vindt u op onze themapagina Hengelsport.

Het vakantieoord Kerekdomb heeft een erg verouderd buitenbad, evenals een primitieve camping, die van mei tot september geopend zijn. Daarnaast zijn nog vier baden langs de rivier.

In het Thermaalbad van Tiszakécske kunt u het gehele jaar lekker genieten van de aangename temperaturen. Ook het buitenbad wordt met thermaalwater gevuld.

Ook voor de kinderen is dit een prima zwembad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *