Tokaj

Plaatsen > Tokaj

De stad Tokaj, met 4700 inwoners, aan de voet van de gelijknamige berg kent naast haar wereldberoemde wijn weinig bezienswaardigheden. Camping Pelsoczy in Tokaj heeft schoon sanitair en een goede beschutting.

Ervaringen van fietsliefhebbers: De zo zeer bij het beeld van de Hongaarse laagland passende rivier de Tisza staat bij velen bekend als het rijk van de watertoeristen en hengelaars. En dat terwijl dat ook voor fietsers kan opgaan. Als we het in Hongarije gelegen gebied aan de oever van de Tisza tijdens het fietsen ontdekken, kunnen we de bijzondere sfeer en charme van de nabijgelegen streken proeven. We zullen deel hebben aan een onvergetelijke belevenis waaraan we ook later met plezier zullen terugdenken. Deze tocht van honderden kilometers kan bijna iedereen worden aangeraden, maar vooral aan degene die in groepsverband reizen (studenten). Het is de moeite waard, om er zonodig een hele vakantie aan te wijden. Beginnende toerfietsers kunnen de tocht ook aan, met een minder moderne, eenvoudige toerfiets. We kunnen ons in nagenoeg alle seizoenen op weg begeven, van het voorjaar tot het najaar, en zelfs in de warme en droge maanden (juli en augustus) is het een goed gevoel om in de buurt van de verkoelende Tisza te fietsen. Op de aanbevolen route kunnen we onze vakantie met talrijke andere sporten (bv. zwemmen, paardrijden, roeien en surfen) variëren. De kleine en grote gemeenten langs de Tisza onthalen wielrijders op een rijk cultureel aanbod en talrijke evenementen. Het traject tussen Tokaj en Szeged maakt tegelijk deel uit van het internationale fietspad EuroVelo® No. 11. De tocht kan in drie delen worden afgelegd en met een aantal variaties worden uitgebreid”.

Naast fietsen huren kunnen er ook kano’s, kajakken en waterfietsen gehuurd worden. Dus of je nou van een wijntje wilt genieten in Tokaj of actief wilt doen: alles is mogelijk!

Wijn Tokaj staat al vanaf de 16e eeuw bekend vanwege de Aszú-wijnen. Koningen, pausen en edelen schonken deze wijn graag en veelvuldig. De Furmint en de Hárslevelü wijnen zijn vurig, zwaar en rijk aan smaak en geur. De Tokaj-wijnen zijn wereld beroemd om de buitengewoon lekkere smaak. ‘ Wijn der koningen, koning der wijnen.’ Zo refereerde de Franse koning Lodewijk de XIVe aan Tokaj. Deze wijn werd de meest geliefde drank aan de verschillende Europese hoven. U leest meer over het bijzondere fabricageproces van deze wijnen op onze wijnpagina.

Wijnfeesten Eind juli/begin augustus is in Tokaj een wijnfestival. Erg gezellig met veel binnen-en buitenlandse toeristen. In het eerste weekend van oktober is altijd het oogstfeest in Tokaj. Alle soorten wijn die in Tokaj en omgeving gemaakt wordt kan je proeven en genieten van verschillende optredens (volksdansen, Hongaarse popgroepen zoals Dupla Kave en TNT, straatbal, etc). In Tokaj zijn met deze wijnfeesten veel toeristen. Vooral Duitsers en een paar Nederlanders, Oostenrijkers, Slowaken en heel veel Hongaren!!!

Pagina met bijdragen van Mirjam Sluiter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *