Tornanadaska

Informatie per plaats > Tornanádaska.

Tornanádaska (1280) is een dorp in het noordoosten van Hongarije op de grens van Slowakije. Het ligt aan de voet van de Alsóberg in het Bodvádal.

Er staat een kasteel in 1793 bewoont door Robert Townson, schrijver. Laatste bewoner was Graaf Béla Hadik, wiens zoon Janos het kasteel heeft vergroot en het park (aboretum) heeft aangelegd.

(c) 2004 K. Mioch

(c) 2004 K. Mioch

In de tuin staan bijzondere en oude bomen. Er staat een mammoetboom (350 jaar oud). In het dorp staat een klokkentoren uit 1886. Het kasteel is nu een kinderhuis, waar u ook kunt overnachten in een eenvoudig appartement 2 kamers, keuken en badkamer. U bent er van harte welkom.

In het dorp staat ook het Hollandhuis (2003), waar tien kinderen wonen. Het huis is uit een actie in samenwerking met Wilde Ganzen, gekocht en gerenoveerd voor zwakbegaafde kinderen.

In de omgeving vindt u het dorp Szalonna (ned.spek) een  Reformatorische kerk met fresco’s (1426).

Het dorpje Racassa, waar u in het meer kunt zwemmen, roeien, vissen.

Het is goed te fietsen, goede wegen. Wandelroutes, bij Aggtelek waar u ook grotten vindt met wandelingen van 1 en 2 uur. In de grot is ook en concertzaal, waar regelmatig concerten worden gegeven.

Hidvégardó, een dorpje 3 km.van Tornanádaska, heeft een oude rk.kerk uit 1777 en een reformatorische kerk uit 1774. Een klein kasteel en de Burgemeester laat u graag alle bijzonderheden in het dorp zien. (o.a. een melkfabriek, met steun vanuit Drenthe gebouwd)

Bron: Informatie: Tineke en Karel Mioch, tel.0228-593772. e-mail: k.mioch@planet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *