Media in Hongarije

Thema’s > Media in Hongarije

De persvrijheid was in Hongarije in 1988 al flink uitgebreid en in 1989 konden ook privé-personen of ondernemingen een krant bezitten. Fundamentele kritiek op het politieke systeem was daarvóór niet toegestaan, wel commentaar op de dagelijkse gebeurtenissen. 

Hongaarse televisie en radio.Magyar Radio heeft drie stations: Radio Kossuth, Radio Petöfi en Radio Bartók. Sinds 1986 bestaat het commerciële station Radio Danubius. In het begin van de jaren negentig werd een begin gemaakt met de uitbreiding van het kabelnetwerk, waardoor satellietzenders door meer huishoudens bekeken kunnen worden. De staatsomroep Magyar Televízió zendt op twee kanalen uit.

Ontvangst in Nederland De volgende Hongaarse zenders zijn hier te ontvangen Analoog: Op hotbird 13° oost;Duna freq.10815 h en Magyar2 freq;12130 h. ontvangen met behulp van een ontvanger van een paar honderd Euro. Plus een aantal goede Hongaarse radiozenders. Duna tv, dunaII Autonomia en M2 zijn Free to air (FTA)via digitale signalen van Hotbird te ontvangen. Dat is veel beter dan de oudere analoge ontvangst. Het is mogelijk met een schotel voor astra en hotbird tegelijk, met twee lnb’s.

De Hongaarse zenders op astra (een groot aantal) zijn slechts met een UPC Hungary abonnementkaard te ontvangen, ca 6000 FT per maand, met een adres in Hongarije.

Digitaal: op Amos 4° west (schotel min 1.4m)  Magyar Tv freq 11304 hsr19540 , 3/4 Ook bestaat de AMOS 1 satelliet. Vanaf deze satelliet worden veel programma’s uitgezonden die bestemd zijn voor Hongarije. De ontvangst is in Nederland echter alleen mogelijk met een schotel van minimaal 1.4m. Een Digitale decoder is nodig: op Amos 4° west Magyar Tv freq 11304 h. sr19540 , 3/4. 

Ook via Internet zijn er mogelijkheden naar de Hongaarse radio te luisteren. Hiervoor heeft u over het algemeen Real Player -software of WinAmp-software nodig. Als u dat niet heeft kunt u het hier downloaden en installeren. RealPlayer.

STATION

TAAl SOFTWARE Hu En Du Budapest Rádió Listen Live ! Listen Live ! Listen Live ! Realplayer

Nog meer Hongaarse radiozenders en televisie via internet.Via het Internet kan je via de website http://www.vilagradio.hu het programma van Mindmaker genaamd Magyar VilágRádió (Hongaarse WereldRadio) downloaden en installeren, zodat je een heuse Internet-Radio ter beschikking krijgt waarop je thans niet 9 maar liefst 29 Hongaarse radiozenders (zowel uit Hongarije als uit de buurlanden) kan ontvangen, en de lijst wordt nog regelmatig uitgebreid.  De installatie en de bediening van de radio kan zowel in het Hongaars als in het Engels gebeuren.  Het is natuurlijk aan te bevelen om hiervoor een vlugge verbinding te hebben, zoals via een kabelmodem. Je moet je abboneren op VilágRádió. De kosten zijn 8 Dollar per maand.

Downlopad Villagradio Hier!!

Op dezelfde manier kan je ook Magar Világ TV downloaden en installeren. Totnogtoe kan je daarmee echter slechts één zender ontvangen, met name DunaTV, en dat zonder dat je over een satelietontvanger en -antenne beschikt.  Toch wel mooi meegenomen!

Ook M1 (het eerste net van de Hongaarse TV) kunt u live volgen.  Ga naar de site www.mtv.hu en onder Hol-mi kunt u een link maken naar de on-line uitzendingen.  Het werkt niet altijd, maar toch.

Kranten en tijdschriften in Hongarije Van de meer dan dertig dagbladen, worden er zes in Boedapest uitgegeven. De belangrijkste zijn de Magyar Nemzet (De Hongaarse natie), Népszabadság (De vrijheid van het volk, voorheen het orgaan van de communistische partij) en Népszava (De stem van het volk, de krant van de vakbonden).

KR = Krant; TD = Tijdschrift; IN = Internet; W = Wekelijks; hu = Hongaars; en = Engels; du = Duits.

TD  168 Óra (Boedapest) hu W

TD  Central Europe Review en W

TD  Figyelö hu W

TD  Magyar Demokrata (Boedapest) hu W

KR  Magyar Nemzet (Boedapest) hu

AG  MTI – Magyar Távirati Iroda hu en

KR  Napi Gazdaság (Boedapest) hu

KR  Népszabadság hu

KR  Népszava (Boedapest) hu

KR  Világgazdaság hu

 

Pagina met bijdragen van: Jos Ector Roald W.P. Steur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *