Algyő

Plaatsen > Algyő

Algyő ligt in het zuidoostelijke deel van provincie Csongrád, op de rechteroever van de rivier Tisza.

Algyő’s ligt 10 km van Szeged, de provinciehoofdstad en 15 km van Hódmezővásárhely. Het grondgebied van Algyő wordt doorkruist door de nationale autosnelweg Nr. 47 en de spoorlijn tussen Szeged en Békéscsaba.

Om over de rivier Tisza te komen liggen er een weg en een spoorwegbrug. Het gehele grondgebied van Algyő ligt tussen de Donau en de Tisza, zijn hoogste punt is de spoorwegpost, die 72.5 m boven zeeniveau ligt.

Gebaseerd op historische geschriften die het dorp vermelden, vierde het men de 860ste verjaardag van Algyő in 1998. Algyő werd bewoond sinds de Hongaarse verovering. De eerste bewoners waren lid van een belangrijke stam. Aan het begin van de 20ste eeuw had zich in en rond Algyő landbouw en belangrijke kleinschalige industrieën ontwikkeld. Het werd belangrijk in de nationale economie toen aardgas en olie onderzocht werden in de jaren ’60.

Algyő werd samengevoegd met Szeged in 1973. Dit beïnvloedde het leven in het dorp drastisch. OP 27 oktober 1996 werd een officieel referendum gehouden dat als uitslag gaf dat de eenmaking geannuleerd werd. De begroting kende Algyő in 1997 een vergoeding toe waardoor een onafhankelijke lokale raad in het dorp kon worden opgericht.

Bezienswaardigheden:

In de St. Ann’s Kerk herkend u een middeleeuwse bouwstijl, met uitzondering van de Barokke spits. De westelijke kant wordt gebroken door een deur met een eenvoudig baksteenkader. De twee zuidelijke hoeken worden gesteund door een diagonale steunpilaar met elk drie secties. De benedenverdieping van de toren dient als portiek die door een eenvoudig tongewelf wordt overspannen. In de twee kanten van de portiek kunt u twee piscinen zien die in de muur zijn uitgehouwen. Mede hierdoor kan het bouwwerk ruwweg worden gedateerd: het werd waarschijnlijk gebouwd in de periode tussen de veertiende en het eind van de 15de eeuw. Op de muur van de kerk kunt u een herdenkingsplaque met de namen van de slachtoffers van de twee wereld Oorlogen zien.

In het dorp kunt u het Huis van András Süli vinden met de werken van één van de beroemdste boeren schilders, András Süli, die aan het eind van de 19st eeuw geboren is. In Algyő werd een straat naar hem genoemd en een herdenkingsplaque werd geplaatst op de muur van het huis. Hij werd benoemd tot Eerste Ereburger van Algyő. De dorpsraad had zijn overblijfselen naar huis gebracht en op 1 oktober 2000 werd hij begraven in een eregraf in zijn geboortedorp.

Voor het MedischCentrum kunt u mooi standbeeld met drie figuren zien dat “Zorg” wordt genoemd. Het is vervaardigd door Sándor Kligl.

Het monument van de helden van de oorlog werd opgericht dichtbij de ingang van de begraafplaats van Algyő in 1999.

Dorpen in de buurt zijn Sándorfalva (11 km), Szeged (12 km), Gyálarét (Szeged) (12 km), Kiskundorozsma (Szeged) (12 km), Szatymaz (Szeged) (12 km), Szentmihály (Szeged) (12 km), Szőreg (Szeged) (12 km), Tápé (Szeged) (12 km).  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *