De rivier de Donau De Donau is de grootste rivier van Hongarije. Hij splitst het land in tweeën. Na de Wolga is het met zijn 2820 km de langste rivier van Europa. het stroomgebied van de Donau is ruim 800.000 km².
Door het Rijn-Main-Donau-Kanaal is de Donau verbonden met de Rijn. De Donau ontspringt in het Zwarte Woud en stroomt door en langs acht landen: Duitsland, Oostenrijk (waar hij bij Passau het land binnenkomt), Slowakije (Bratislava), Hongarije (Hongaarse Laagvlakte), langs de Kroatisch-Joegoslavische grens, verder door Joegoslavië. Hij breekt bij de IJzeren Poort tussen het Balkangebergte en de Karpaten door, vormt daarna lange tijd de Roemeens-Bulgaarse grens en vanaf Galati de Roemeens-Russische grens en mondt uit in de Zwarte Zee.
De Donau is bevaarbaar vanaf het Duitse Regensburg. De Donau is vanouds een belangrijke handelsroute, maar economisch van veel minder belang dan de Rijn, omdat aan de Donau geen grote industriecentra liggen. Bij de Donauconferentie van 1948 werd het principe van vrije vaart nog eens duidelijk vastgelegd. In de Oudheid heette de rivier Danuvius. Tegenwoordig heeft de rivier diverse namen: Roemeens: Dunarea, Tsjechisch: Dunaj, Servisch-Kroatisch: Dunav.
De Donau kent in de regio Midden-Transdanubië een rijke historie, die teruggaat tot de tijd van de Romeinen toen het gebied nog Pannonië heette. In hun stellingen die om de 15 à 20 kilometer langs de rivier waren aangelegd, verdedigden de legioenen hier 2000 jaar geleden de buitengrens -de limes- van het toenmalige wereldrijk. De meeste steden in Midden-Transdanubië bevinden zich nog altijd op de plek waar de Romeinen eens de eerste steen legden.
De Donau stroomt 410 km door Hongarije. Boven Boedapest maakt de rivier een bocht, alvorens de hoofdstad binnen te drijven. De Donauknie heet dit gebied, slingerend langs de stadjes Esztergom, Visegrad en Szentendre.
De Donau, ter hoogte van Boedapest, vormt een scheidslijn tussen twee klimatologische systemen. Het zorgt met regelmaat voor turbulente onweersbuien. Zoals op 21 augustus 2006 toen het vuurwerk ter ere van Grondwetsdag, naamdag 1e Hongaarse koning István in het water viel en er drie doden te betreuren vielen.