Balatonszemes

Balatonszemes ligt in het midden van de zuidelijke oever van het Balatonmeer, langs de snelweg 7, 130 km van Boedapest, tussen Balatonlelle en Balatonszárszó, op een glooiende heuveltop.

Langs de weg 70, aan de voet van de Gárdonyi-straat, zie je het voormalige Hunyady-kasteel. De familie Hunyady liet dit bouwen in 1733 in barokstijl. De 12 ronde L-vormige adellijke herenhuizen werden gebruikt als vakantiewoning. In de omgeving vormen de gebouwen van de graanschuur, slachthuizen en stallen samen een harmonieuze eenheid.

Rooms-katholieke kerk
De “vroege kerk” werd gebouwd tussen 1100 en 1200 voor Christus. Het was een kleine kapelachtige kerk. Het niet-verterkte deel van de muur aan de buitenkant van het hedendaagse heiligdom van deze XII. eeuwse kerk. Zelfs vandaag de dag is er een klein raam in romaanse stijl ​​met het originele pleisterwerk. Deze kleine kerkmuur is het oudste architectonische monument van het zuidelijke deel van het Balatonmeer dat niet tot een ruïne is teruggevallen, maar een integraal onderdeel van het ‘levende’ gebouw. De “Tweede kerk”: de oorspronkelijke kleine kapel werd een paar decennia na de invasie van de Tartaren vergroot, met behoud van de zuidelijke muur. Het meest waardevolle onderdeel hiervan is het heiligdom, met haar drie prachtige ramen met stenen kozijnen. De stijl suggereert dat deze rond 1325 in gotische stijl werd gebouwd. De “derde kerk” is de kerk van koning Matthias rond 1500.
De reconstructie van de verwoeste kerk tijdens de jaren van Turkse overheersing begon in 1743 toen een toren werd gebouwd en er twee klokken werden geplaatst. In die tijd was het eigendom van de familie Hunyady en onder hun controle werd de nieuwe kerk opgetrokken in barokke stijl. De kerk werd gerestaureerd in 1964 en werd ontdaan van barokke versieringen en het gebouw keerde terug naar haar nobele eenvoud van voor de Turkse vernietiging. Deze kerk ligt in het midden van het dorp in de bocht van de hoofdstraat. In de zomer worden de missen gehouden in een kleine kapel aan de Bagolyvar-straat, die sinds 1946 door de gelovigen wordt gebruikt.