Balatonfökajár Balatonmeer Hongarije Balatonfokajar

Balatonfökajár is gelegen op een rustig plekje ongeveer 3 km van het Balatonmeer aan de oostkant. In de directe omgeving zijn wel stranden te vinden maar de meeste stukken kust worden door rietvelden aan het gezicht onttrokken. Het dorp bestaat reeds sinds de Romeinse tijd. In de archieven komt het dorp voor het eerst voor in 1086 als een wisselplaats voor paarden van St Stephan I. 

Balatonfökajár is gelegen op een rustig plekje ongeveer 3 km van het Balatonmeer

De toren van de kerk uit de 16e eeuw is tijdens de Turkse bezetting opgeblazen. De kerk is toen vergroot en herbouwd. De huidige protestante kerk dateert van 1793. Verdere bezienswaardigheid in het dorp is een rijtje wijnkelders. U heeft in de directe omgeving mooie vergezichten over de heuvels aan de noordkant van het meer. De streek staat bekent vanwege de langgerekte wijnvelden en de uitstekende wijnen, die vaak door de eigenaren zelf gebotteld worden. 

  Ook zijn er in het dorp zelf een winkel, restaurant, café/bar, postkantoor, trein- busstation, kerk. Van uitgaan moet niet te veel verwacht worden maar langs het Balaton vind u elke vorm van vertier. In Balatonakarattya (5 km): discotheek, bank, tennis, minigolf, zwemmen, watersport, strand. In Balatonfüzfö (9 km): buiten- en overdekt zwembad, sauna. Balatonfüred (18 km): fietsverhuur, verhuur bootjes/surfplanken, paardrijden. Wenen 250 km. Budapest 95 km. Overal in de omgeving vindt u gezellige eethuisjes in typisch Hongaarse sfeer.

In de directe omgeving liggen twee spoorlijnen en de autosnelweg M7 (E71) en de hoofdweg 71. Op die wijze zijn de bezienswaardige plaatsen in de directe omgeving (Veszprém, Székesfehérvár, Nagyvázsony, Bakony-gebergte) snel bereikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *