Magyarszèk (Baranya)

Wij hebben in juli/augustus 2003 een pracht vakantie doorgebracht in de Baranya (Zuid-West Hongarije).

Het landschap  bestaat uit een middel-gebergte, er zijn wegen die je een achtbaan gevoel geven en soms zijn er haarspeldbochten met duizelingwekkende afgronden.

Magyarszèk, is een belangrijke plaats in de Baranya en  vanaf de tijd van Árpád bewoont. In de tijd van de Romeinen, liep door deze plaats de enige en belangrijkste handelsweg.

Via de weg en via trein is deze plaats bereikbaar. Het dorp loopt via diverse zijwegen langs de grote weg omhoog de bergen in.

De kerk, gebouwd in 1768, ligt boven op een heuvel en domineert het gezicht van het dorp.

Er zijn diverse ABC-tjes (winkeltjes die doen denken aan onze vroegere SPAR winkels), je kunt hier de eerste levensbehoeften kopen. Ze zijn niet duur.

Ook liggen er in en buiten het dorp diverse eetgelegenheden waar je voor € 5,- á € 7,- per person kunt eten en drinken.

We hebben hiervan geprofiteerd, want we hebben iedere avond buiten de deur gegeten.

Panzió és étterem Bánusz Tanya, willen we speciaal aanbevelen. Je kunt het vinden op de weg naar Pécs, ongeveer 6 km.  buiten het dorp. Het is een pension/restaurant waar je heerlijk buiten op het terras van je maaltijd kunt genieten.

Ongeveer 1 km. verder ligt een restaurant waar we ook geregeld hebben gegeten. Heel goed, vooral de Hongaarse specialiteiten.

Op ongeveer 20 km. afstand van Magyarszèk ligt de provincie hoofdstad Pécs. Een mooie stad, waar de 500 jaar overheersing door de Turken nog altijd zichtbaar is. Er zijn veel oude gebouwen en een prachtige Dom, die de bezichtiging meer dan waard is. Ook vindt u er mooie winkels en de prijzen voor kleding en horloges zijn on-Nederlands. (Veelal stukken goedkoper)

Bij het oude postkantoor, achter de fontein ligt een restaurant waar ze behalve heerlijk ijs, ook gigantische stukken taart verkopen. Die moet je geprobeerd hebben.

Buiten Pécs liggen grote supermarkten voor de grote boodschappen.

In de omgeving van Mayarszèk is veel te beleven.

Een echte aanrader is Orfü, een vakantiedorp, met drie meren. In een van die meren is een groot zwembad  gerealiseerd, met een glijbaan, grote ligweide met veel schaduw en op het meer mogelijkheden tot kanoen, waterfietsen, surfen en zeilen.

Er zijn genoeg mogelijkheden om te eten in de buurt.

In Magyarhertelend is een thermaalbad, dat een bezoek zeker waard is. Het water is 36 graden.

Abaliget, een dorpje na Orfü, is bekent om zijn druipsteengrot. Hier hebben we bij een minder zonnige dag, een genoeglijk middag verbracht. Een tip is wel, om voor de rondleiding een duitssprekende gids te vragen. Deze man doet 3 keer per dag de rondleiding. De andere gidsen spreken alleen Hongaars.

Bij een temperatuur van rond de 35 graden, hebben we veel tijd doorgebracht bij het meer van Orfü.

Het toerisme in deze streek is nog niet echt ontwikkeld. Bewegwijzering en toeristisch attracties staan niet of nauwelijks aangegeven. Behalve Hongaars is er slechts een enkeling die Duits verstaat. Maar met een beetje doorzettingsvermogen, een taalgidsje van de ANWB en met handen en voeten kom je een heel eind.

We hebben een heerlijke vakantie gehad en gaan zeker nog eens terug naar de Baranya.

Carin Sijbers

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *