Emigreren naar Hongarije

Hongarije had in 2013  een piek van emigratie naar het buitenland van hoogopgeleide inwoners, volgens sommigen het gevolg van de autoritaire koers van de regering. De conservatieve Fidesz-partij, die een comfortabele tweederdemeerderheid had, heeft al verschillende controversiële beslissingen genomen die de macht concentreren. Ze legde onder meer de onafhankelijkheid van het gerecht en de vrijheid van meningsuiting aan banden. Ze zijn hier door Europa meerdere keren op de vingers getikt. Zonder overleg met andere partijen werd een nieuwe grondwet door het gejaagd, waarin de waarden van het christendom, het gezin en patriottisme centraal staan. Veel intellectuelen voelen zich steeds minder thuis in hun land.

Op deze pagina van HongarijeVakantieland.nl gaan we verder in op het emigreren vanuit Nederland of België naar Hongarije. Verwacht u van ons geen advies of U wel of niet naar Hongarije zou moeten gaan emigreren. Dat is afhankelijk van uw eigen wensen, uw eigen verwachtingen en uw eigen omstandigheden. Ook hebben we onderaan deze pagina enkele films opgenomen met ervaringen uit “Ik vertrek”.

Bij de beeldvorming over Hongarije kan “HongarijeVakantieland.nl” U misschien helpen. Laat u niet van de wijs brengen door onbekendheid met details. De emigratie dient grondig voorbereid te worden en derhalve dient u zich langzaam maar zeker in alle onderwerpen te verdiepen waardoor die details vanzelf tot uw bagage gaan behoren voor u gaat verhuizen.

We adviseren u om de boeken welke wij onder aan deze pagina aanbevelen vooral goed door te nemen om zo uw emigratie, of lang verblijf, nog beter voor te bereiden.

Tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Ambassade in Hongarije en Nederlanders die in Hongarije wonen in Pécs op zaterdag 5 november 2016 werd een questionnaire onder de aanwezigen gehouden waarin onder meer werd gevraagd naar het leven in Hongarije. De rust en ruimte worden geroemd als belangrijke redenen voor de emigratie naar Hongarije. Ook de vrijheid die men daar in het dagelijks leven ondervindt, wordt bijzonder op prijs gesteld. Daarnaast noemt men de behulpzame en beleefde bevolking en het goedkopere leven als pluspunten. Er zijn ook een aantal zaken waar de Nederlanders in Hongarije tegen aan lopen, waarbij de taal op nummer één staat. Hongaars wordt als moeilijk ervaren en veel Hongaren ontberen kennis van het Engels of Duits. Dit uit zich in moeilijkheden bij het regelen van praktische zaken. De bureaucratie van Hongaarse instituties en het vele papierwerk dat vaak moet worden ingevuld, wordt ook gehekeld. Een opvallend aantal noemt ‘afspraken maken en het nakomen hiervan’ als een problematisch aspect van het leven in Hongarije.

In het leven van alledag kan het belangrijk lijken dat uw kinderen vlakbij op zwemles kunnen, of dat u een hulp in de huishouding kunt vinden, of dat de openingstijden van winkels in uw schema passen. Natuurlijk zult u een beetje creatief met de veranderingen moeten omgaan. Was u bijvoorbeeld gewend om alle boodschappen ‘s zaterdagmiddags bij één winkel te doen; in Hongarije is het misschien wijzer om doordeweeks naar de ene en ’s zaterdagmorgens naar de andere te gaan.

Laat u ook niet van de wijs brengen doordat men u vertelt dat u niet verzekerd bent voor de sociale verzekeringen. In de eerste plaats kunt u vaak gewoon verzekerd blijven zoals u al was; in de tweede plaats bestaan er ook in Hongarije sociale verzekeringen en in de derde plaats valt er meestal ook particulier wel een mouw aan te passen.

Als u schoolgaande kinderen heeft moet u zich realiseren dat de keuze die u maakt (verhuizen naar Hongarije; naar een Internationale of een Hongaarse school), bepalend kan zijn voor hun verdere leven, ten kwade of juist ten goede. Regelmatig wordt de vraag gesteld of men niet bang is als de kinderen naar een Hongaarse school gaan dat de kinderen Hongaars worden. Antwoord is vaak: bang, hoezo? Wat is daar mis mee? Wij willen juist dat onze kinderen zich in hun nieuwe land thuis voelen en dat ze zich perfect in het Hongaars kunnen uitdrukken. De Nederlandse taal houden ze heus wel bij. En de dubbeltaligheid geeft de mogelijkheid om later voor een vervolgopleiding in Hongarije of Nederland te kiezen en hun carrière in het ene of andere, of beide landen op te bouwen. De Europese eenwording gaat heus wel door en de onderlinge erkenning van diploma’s zal ook wel verdergaan.

Overwegingen die ervoor pleiten om de kinderen toch naar de internationale school te laten gaan, zouden kunnen zijn:

 • Kinderen die al vergevorderd zijn op de middelbare school.
 • Als vader of moeder een goede loopbaan tegemoet gaat in een beroep dat gericht is op Nederland (leraar, rechter, politieagent, ambtenaar) betekent dat misschien dat het gezin nog wel een keertje zal moeten verkassen naar een andere plek in Nederland, en dan kan het voor de kinderen met bijvoorbeeld eerst basisschool tot groep 4, en daarna 3 jaar Hongaarse basischool wel eens moeilijk terugkeren worden op de Nederlandse basisschool. Alhoewel men zich kan afvragen of het voordeel van de behaalde tweetaligheid en de bredere kijk op het leven niet ruimschoots compenseert voor het nadeel van een klas overdoen.

Voor meer informatie over het Hongaarse onderwijs zie onder het thema onderwijs

Verblijfsvergunning? Op basis van het reciprociteitsbeginsel hebben Nederlandse staatsburgers geen werk- of verblijfsvergunning nodig om in Hongarije te kunnen werken en verblijven. Elke EU onderdaan dient bij een verblijf van langer dan 90 dagen een registratiekaart (In Hongarije “regisztrációs kártya”) en een woonkaart (“lakcímkártya”) op het regionale kantoor van de Hongaarse Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) aan te vragen. Wij adviseren u altijd om rechtstreeks contact op te nemen met de Hongaarse autoriteiten over het registreren in Hongarije. Hieronder vindt u de contactgegevens van het centrale kantoor van de IND in Boedapest: Sztregova köz, 1117 Budapest, Tel.: +36-1-4639-236 (Engelssprekend), Klik hier voor de website.
Meer informatie vindt u op de website van de Nederlandse Ambassade in Budapest.

Je mag maar 3 maanden met je Nederlandse kenteken rijden. En maximaal 6 maanden je Nederlandse rijbewijs gebruiken. Ook je Nederlandse AOW- of pensioen kan problemen op gaan leveren. Je kan je daar weer voor verzekeren.

U kunt natuurlijk altijd even een uitstapje maken naar een buurland en weer terug. Of even terug naar de (klein)kinderen in Nederland. Zo blijf je n.m. ook verzekerd in Nederland. U kunt dan bijvoorbeeld een postadres bij uw kinderen aanhouden. De Sociale verzekeringsbank en het consulaat hebben ook heel belangrijke informatie hieromtrent.

Ervaringen met emigreren naar Hongarije uit “Ik vertrek”.

De belevenissen van Gerard en Liesbeth Vertegaal rond hun emigratie naar Hongarije kunt u zien in deze uitzending van Ik Vertrek……

Aan de rand van een klein dorpje midden op het platteland kopen George en Hellen Streur een grondstuk waar een vakantiepark, een speelpark en natuurlijk een visvijver moet komen…….

Achtergrond informatie een aanbevolen literatuur
Onderstaande boeken geven informatie over Hongarije en emigreren naar Hongarije. Alle deze artikelen zijn te bestellen via de website van bol.com

Emigratie Meer informatie over emigreren naar Hongarije:

Pagina met bijdragen van www.verhuis.de

3 gedachten over “Emigreren naar Hongarije

 1. Joost

  De informatie over emigreren is verouderd voor wat betreft een visum, dit is al lang afgeschaft sinds Hongarije deel uitmaakt van de EU.

  Hoe vaak wordt deze site aangepast?

 2. R. Rombouts

  Wij denken erover om naar Hongarije te emigreren, maar zitten nog met veel vragen.
  Ik ben (oktober 2016) 56 jaar en mijn vriendin (feb 2017) 62 jaar. Wanneer kunnen wij met AOW als we naar Hongarije willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *