Nyiregyhaza

Plaatsen > Nyiregyhaza (Nyíregyháza)

Nyiregyhaza  ligt 245km ten oosten van Boedapest. Nyiregyhaza is een stad van landbouw- en industrie, een educatief centrum, met drie hogescholen, en cultureel centrum. De stad Nyíregyháza is het centrum van het Nyírség district en de hoofdstad van de meest oostelijke regio van Hongarije. Enkele van de meest populaire attracties zijn te vinden ten noorden van de stad in de buitenwijk Sóstó.

Nyiregyhaza ligt midden in een van de grootste Hongaarse fruitteelt gebieden, beroemd om zijn “Jonathan” appels. Twintig procent van de bevolking van deze stad wonen in vrijstaande boerderijen rond de buitenkant van de stad. Deze wijken staan in sterk contrast met de stedelijke uitstraling van het centrum. Geschiedenis De eerste vermelding nederzetting op deze plaats is gedateerd op 1215; in de 14de tot de 16de eeuw kwam de stad in handen van de invloedrijke Báthori familie. In 1605 is het eigendom overgedragen aan de Transylvaanse Prins István Bocskai (1557-1606), die de vestiging van de Haiduken voorbereidde, net als op het platteland rond Debrecen. In de 18de eeuw vestigde Slowaakse families zich in de tegen die tijd bijna verlaten stad. De bouw van de spoorverbinding met Boedapest in de tweede helft van de 19de eeuw was de impuls die nodig was om Nyíregyháza te ontwikkelen tot een belangrijk commercieel centrum.

Het centrum van Nyíregyháza herbergt geen enkel gebouw dat historisch gezien het vermelden waard is. De charme komt voornamelijk uit bouwwerken als de kantoren, het theater en alle anderen gebouwen die zijn ontworpen door de architect Ignác Aplár. De stad zelf is dan ook niet het doel van uw bezoek. U zult waarschijnlijk het grootste deel van uw tijd in Sóstó willen doorbrengen om het uitstekende openluchtmuseum en het meer te zien.

Musea, galeries en tentoonstellingen

  • Josa András Múzeum op Benczúr tér 21. is het belangrijkste museum van de stad en herbergt een aantal permanente tentoonstellingen en af en toe een tijdelijke. De vaste collectie bevat tentoonstellingen over de lokale schilder Gyula Benczúr (1844-1920), het leven en werk van de lokale auteur Gyula Krúdy, het leven van het museum oprichter Josa András, de geschiedenis van Nyíregyháza totdat de Eerste Wereldoorlog, de Hongaarse kruisweg of huszárs, en de geschiedenis van het geld . In het museum  enkele vondsten uit de tijd van de invasie van de Magyaren. Verder vindt u in het museum een afdeling over de lokale geschiedenis en etnografische onderwerpenVan belang voor de bezoeker is het Jósa András Museum in Gyula Benczúr tér 21, met enkele vondsten uit de tijd van de invasie van de Magyaren. Op het plein voor het museum staat een monument voor hem evenals het beeldhouwwerk “De geboorte van Venus’ door Zsigmond Kisfaludy Stróbl.
  • Sóstói Múzeumfalu (Openluchtmuseum van Sóstó) is gelegen in de voorstad van Nyíregyháza – Sóstó op Tölgyes utca 1. Het behoudt heerlijk de architectuur en de gewoonten van het landelijke leven in de regio van honderd jaar geleden. Het museum houdt ook vaak festivals en evenementen waar bezoekers terug kan stappen in de tijd en ervaar het leven zoals het vroeger was.
  • Görög Katolikus Egyházművészeti Gyujtemeny (Grieks Art Collection katholieke) op Bethlen Gábor utca 5 bevat artistieke overblijfselen van het Hongaars Grieks-katholieke kerk die teruggaat tot aan de 16e eeuw.
  • Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Torteneti Gyujtemeny (Watervoorziening Historische Collectie van de Boven-Tiszanian Gewest) op Móricz Zsigmond utca 48. bevat artikelen, foto’s en portretten met betrekking tot water techniek in de provincie in de afgelopen 100 jaar.
  • Kállay Gyujtemeny (Kállay Collection) op Széchenyi utca 1 bevat items die betrekking hebben op oud-premier Miklós Kállay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *