Paloznak

Plaatsen > Paloznak

Het schilderachtige dorp Paloznak langs de weg 71 herbergt 370 inwoners. Paloznak ligt langs een oeroude weg die volgens de overlevering nog uit de Romeinse tijd stamt. Het dorp Paloznak biedt u een prachtig vergezicht over het Balatonmeer, dankzij de ligging terwijl u op hetzelfde moment de sfeer van het land en de bergen ervaart.

Paloznak ontvolkte tijdens de Turkse oorlogen, de inwoners kwamen aan het einde van de 17e Eeuw pas weer terug. In de jaren tussen 1880 en 1890 werd bijna het gehele wijnbouwgebied door een plaag vernietigd. Tegenwoordig is het centrum van het kleine Paloznak uniek omdat het de oorspronkelijke, oude sfeer van het Balaton heeft behouden. Het is hier door de Hongaarse overheid voor beloond met een officiële erkenning.

Direct naast de rooms-katholieke kerk met Gotische details uit de Árpád periode ligt het belfort dat gerenoveerd is in traditionele volksstijl, maar ook het voormalige Diószegi Huis met het museum is een bezoek waard.

In het laatste weekend van september viert het dorp het spectaculaire wijnfestival van Paloznak, zeker een aanrader. Het is de moeite waard de uitstekende Riesling uit Paloznak te proeven.

Vanaf de kerk kunt u de blauwe markering volgen die u naar de uitkijktoren Sándor Endrődi op de berg Csákány leidt. De rode markering leidt U vanaf de kerk naar de bronnen van Király-kút. Langs de groene markering loopt u langs de oudste kleur-mijnen in de wereld, die ongeveer 75-85.000 jaar oud zijn.

Plaatsen in de omgeving van Paloznak:Alsóörs ±4 km; Balatonalmádi ±10 km; Káptalanfüred (Balatonalmádi) ±10 km; Balatonfüred ±6 km; Balatonarács (Balatonfüred) ±6 km; Balatonszőlős ±11 km; Csopak ±2 km; Felsőörs ±5 km; Hidegkút ±11 km; Lovas ±3 km; Nemesvámos ±12 km; Szentkirályszabadja ±11 km; Tihany ±11 km; Veszprémfajsz ±8 km.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *