Magyaregregy

Plaatsen > Magyaregregy

Circa 90 km ten zuiden van het Balatonmeer ligt het plaatsje Magyaregregy.

Magyaregregy is een prachtig klein idyllisch dorpje van ongeveer 1000 inwoners, met één van de mooiste liggingen in het Mecsek gebergte. Het Mecsekgebergte is een bergrug van 50km lang en 10 tot 20 km breed. Het hoogste punt is 683m. Het Mecsekgebergte behoort tot de mooiste en in klimatologisch opzicht aangenaamste streken van Hongarije.

Meertje bij Obanya

De gastvrijheid en vriendschappelijkheid van de plaatselijke bevolking in Magyaregregy maken dat bezoekers zich hier volkomen kunnen ontspannen.

In het dorp kan je mountainbikes huren, heerlijk door de natuur wandelen, jagen onder begeleiding van echte jagers, vissen en paardrijden.

Tegen de hellingen in het dorp staan vele wijnhuisjes. Als je een wijnboertje aan het werk ziet moet je eens een praatje maken. Ze leggen dan uit hoe ze de wijn maken en geheid dat je een aantal glazen moet proeven.

Wijnhuisjes in Magyaregregy

Magyaregregy heeft voldoende pensions om te overnachten. Het grootste pension heet Vadģesztenye Panzió. Het is een erg rustiek pand met een geschiedenis als watermolen. Je kan er tevens heerlijk dineren.

 

Vadģesztenye Panzió

In Magyaregregy heb je alle basisvoorzieningen zoals kappers, postkantoortje, supermarkt, restaurants, bakker en niet onbelangrijk een paar leuke cafe’s.

Aan de rand van het dorp zit een Nederlandse camping Máré vára. Vanuit deze camping loop je zo de prachtige loofbossen in. De camping dankt zijn naam aan de Máré burcht die op ongeveer 1 km afstand van de camping ligt. Aan de rand van het dorp op de plaats van een voormalige uitkijktoren is de Máré burcht in de 13e eeuw in gotische stijl gebouwd en in de 16e eeuw in renaissance stijl gereconstrueerd.

In de voormalige ridderburcht werden ten tijden van de Turkse bezetting de Osmaanse troepen en wachtposten gestationeerd. Later heeft het 400 jaar lang onbeheerd gestaan, tot het in 1960 werd vernieuwd.

Máré burcht

Tegen een kleine vergoeding kan je een mooie rondleiding door deze burcht krijgen.

Rondom Magyaregregy zijn er diverse thermaalbaden te bezoeken. Op 18 km afstand ligt een nieuw bad in Sikonda. Op 35 km is een zeer groot bad Gunaras dat momenteel wordt gerenoveerd.

De volgende dagtrips zijn aan te raden:

  • Bezoek aan het meer van Orfu en de grotten van Abaliget
  • Bezoek aan de zondagmarkt in Pecs
  • Bezoek aan een oud kasteel in Siklos
  • Bezoek aan de wijnvelden in Villany
  • Bezoek aan één van de mooiste thermaalbaden van Hongarije in Harkany
  • Bezoek in de zomer aan de gezellige badplaats Siofok aan het Balatonmeer.

In de zomer kan je in landhuis Rijneckerhof in Magyaregregy deelnemen aan een wijnproeverij.

Het landhuis van Rijneckerhof stamt uit 1873 en was een voormalig wijnhuis. Onder het huis zijn twee enorme wijnkelders van ruim 30 meter diep.

In het dorpshuis “Arnold Haz” kan je een museum bezoeken dat de geschiedenis van Magyaregrey laat zien.

Pagina met bijdragen van Huub van Strien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *