Magyar Szocialista Párt (MSzP)

Magyar Szocialista Párt (MSzP), de Hongaarse Socialistische Partij, is een linkse Hongaarse politieke partij.

Hoewel de Hongaarse Socialistische Partij (MSzP) in 1989 werd opgericht, dateert haar oorsprong uit 1948, toen de Hongaarse Sociaal-Democratische Partij fuseerde met wat eerst de Hongaarse Arbeiderspartij werd genoemd en vervolgens, na de poging tot revolutie tegen de communistische regering in 1956, de Hongaarse socialistische arbeiderspartij.

In 1989 deed de partij afstand van het marxisme. Het MSzP betwistte de algemene verkiezingen van 1990 – de eerste vrije meerpartijenverkiezingen in Hongarije in meer dan 40 jaar – maar het ging slecht, ze kreeg slechts 33 plaatsen in de Nationale Assemblee (parlement).

In 1994 won het MSzP echter een meerderheid in de Nationale Assemblee en vormde zij de regering van Hongarije.

Het MSzP zette de bezuinigingsmaatregelen van de vorige regering voort, die bedoeld waren om de economische problemen aan te pakken die zich onder communistische overheersing hadden ontwikkeld. Ook werden elementen van een markteconomie in Hongarije geïntroduceerd. Dit beleid was echter niet populair bij het publiek en vervreemdde de partij van de meer radicale leden van het MSzP, en veroorzaakte een scheuring tussen facties binnen de partij. Als gevolg daarvan verloor de partij de verkiezingen van 1998 van Fidesz en zijn bondgenoten.

In 2002 heeft het MSzP en zijn bondgenoot, de Alliantie van Vrije Democraten, een kleine meerderheid in het parlement en vormde het een coalitieregering; de coalitie werd herkozen in 2006. Sinds 2010 is de MSzP veroordeeld tot de oppositie.

Later dat jaar barstte een politiek schandaal los als gevolg van een “geheime toespraak” door premier Ferenc Gyurcsány aan MSzP waarin hij toegaf dat de partij de economische problemen van het land en zijn leugenachtigheid niet aan de orde had gesteld. Nadat de Hongaarse economie in 2008 aan de rand van de afgrond was gegaan, nam Gyurcsány ontslag in 2009 en het MSzP werd door Fidesz bij de verkiezingen van 2010 verslagen.

In het huidige parlement is de partij de grootste oppositiepartij.