Roken in Hongarije

Roken in Hongarije is niet toegestaan in openbare ruimtes, zoals bars, restaurants en hotels, en het openbaar vervoer.

In 2009 werd een voorstel het roken te verbieden in openbare gelegenheden aangenomen. Werknemers die roken moeten zorgen dat niet-rokers geen schade ondervinden van de rook. In het bijzijn van kinderen mag ook niet worden gerookt. In ziekenhuizen en kinderdagverblijven geldt een absoluut rookverbod. Het is ten strengste verboden te roken in openbare gebouwen, openbaar vervoer, werkplaatsen of openbare plaatsen zoals onderdoorgangen, speeltuinen en binnen een straal van 5m in hun omgeving. Dezelfde beperkingen zijn van toepassing op de elektronische sigaret.

Sinds 6 februari 2011 is het in Boedapest buiten op alle haltes van het openbaar vervoer niet meer toegestaan een sigaret op te steken; de boete bij overtreding bedraagt maar liefst 180 euro.

Op scholen en andere werkplekken kan een algemeen rookverbod worden opgelegd als een meerderheid van het personeel het daarmee eens is.

Wat kost een slof sigaretten in Hongarije?

De Europese prijzen voor een pakje van 20 Marlboro sigaretten, het meest gerookte merk sigaretten, was in Hongarije met 2,42 euro rond 2018 het goedkoopste van heel Europa. In 2023 was de prijs van een pakje Marlboro met 20 sigaretten gestegen naar €5,80.

Nederland zit met een prijs van omgerekend naar 20 sigaretten 11,10 euro daar nog altijd ver boven (2024). Het loont dus de moeite voor rokers om op vakantie in Hongarije sigaretten in te slaan. Kijk wel uit voor de maximaal toegestane invoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *