Noord-Hongarije

Het noorden van Hongarije herbergt de hoogste top van het land, kilometerslange wandelpaden, uitgestrekte grottencomplexen, meren, watervallen, zoete witte en robuuste rode wijnen, UNESCO-werelderfgoed en oude industriële steden waar de tijd stil staat.

Wandel door het Mátra-gebergte, waar je de hoogste piek van Hongarije, Kékestető, kunt vinden, op slechts 1.014 m hoog. Verder naar het oosten vindt u het prachtige Bükk-gebergte, met bosrijke paden en watervallen, landpaleizen en tuinen. Als je liever ondergronds gaat, ga dan naar Aggtelek. Er is een spectaculair 26 km lang grottenstelsel met een ondergronds theater, stalactieten en stalagmieten.

Tokaj-Hegyalja, een Werelderfgoed sinds 2002, is de meest bekende wijnregio van Hongarije, en niet zonder reden. Het heeft een heel speciaal klimaat rond de perfect gevormde, vulkanische Tokaj-berg, die “nobele rotting” veroorzaakt waardoor bepaalde wijnen een buitengewoon aroma en een specifieke textuur krijgen. Het hier geproduceerde vloeibare goud wordt Tokaji Aszú genoemd en draagt ​​de gevleugelde titel ‘koning der wijnen, wijn der koningen’. Als je zin hebt om een ​​dag koning te zijn, of gewoon als een koning wilt drinken, heb je alleen maar een fles Tokaji, een paar mooie glazen en goed gezelschap nodig.

Als je de voorkeur geeft aan volle rode wijn, proef dan het stierenbloed in Eger. Dit charmante stadje staat niet alleen bekend om zijn prachtige wijnen, maar ook om zijn thermale baden en historische gebouwen (zelfs een Turkse minaret en een kasteel). Eger werd belegerd in het midden van de 16 ste eeuw en het heldhaftige verhaal van de Sterren van Eger is nog altijd een bron van Hongaarse nationale trots.

Als u in Eger verblijft, is het een must om naar de Szépasszonyvölgy (e vallei van de mooie vrouw) te lopen om de wijnkelders te bezoeken. Hier vindt u een groene vallei bedekt met wijnstokken met wijnkelders die achter elkaar in de heuvels zijn gebouwd.

Voor een algemeen idee over de manier waarop dorpsmensen in dit gebied hebben geleefd, kunt u een bezoek brengen aan Hollókő, dat op de Werelderfgoedlijst staat en in verschillende onderzoeken tot “het mooiste dorp in Hongarije” gekroond. De tijd staat hier echt stil, meisjes en vrouwen dragen nog steeds volumineuze, veelkleurige rokjes en golvende blouses terwijl ze door de straten wandelen met mannen in zwarte laarzen, vesten en ronde hoeden. U kunt dit witgekalkte en met hout overdekte noordelijke dorp het gehele jaar bezoeken, maar voor een echt oud volksfeest ga je met Pasen. Je kunt dan worden besprenkeld met een emmer vol koud bronwater, maar alleen in de naam van vruchtbaarheid en eeuwige jeugd.

Noord-Hongarije heeft ook een aantal mooie buitengewone baden. Een mofetta klinkt misschien als de naam van een mythisch monster, maar het is in feite een droog bad met ontlading van vulkanisch gas. Ontdek wat de koolstofdioxide die vanaf 1000 meter ondergronds stijgt, voor u kan doen in Mátraderecske.
Alternatief kunt u gaan voor een echt unieke ervaring en relaxen in een grot. Het water van 30ºC in het grottenbad van Miskolctapolca zal je gewrichten verzorgen en verzorgen terwijl je geniet van het zweven in het schemerige licht.
In Egerszalók stromen de warme wateren van twee eeuwenoude thermale bronnen op een  heuvel en laten prachtige minerale formaties achter.