Vegetarisch eten in Hongarije

Vegetariërs en veganisten kunnen in Hongarije met ongeveer net zoveel gemak uit eten gaan als in elk ander westers land. Ook zijn de ingrediënten goed verkrijgbaar.

Zeker in Boedapest is het geen probleem, want er is een breed scala aan restaurants om uit te kiezen, maar in een gewoon Hongaars restaurant zullen de non-vlees hoofdgerechten op het menu vrij beperkt zijn; meestal gelimiteerd tot rántott sajt (gebakken kaas) en gombafejek rántva (gebakken champignons).
In de afgelopen jaren is Italiaans eten een stuk populairder geworden, dus zolang u niet een zwaar pasta dieet volgt als een vegetariër, heeft u nu een ruimere keuze. Ook vind u vaak vaak ook gebakken groenten, curry’s, risotto’s of maaltijdsalades op het menu.

Vegetariërs zullen het in gewone restaurants in Boedapest dus best goed kunnen vinden; anders is dat voor principiële  veganisten, zij zullen het in “gewone” Hongaarse restaurants een stuk moeilijker hebben, want de Hongaarse keuken maakt veelvuldig gebruik van room en eieren.
Er is inmiddels gelukkig ook een aantal vegetarische restaurants in Boedapest, zoals het door de Hare Krishna geleide Govinda, of het Napfényes étterem en Eden. De laatste twee zijn ook geschikt voor mensen die geen ei of melk eten, maar zowel Govinda als Eden zijn zelfbedieningsrestaurants.

In supermarkten of lokale winkels en markten, is de verkrijgbaarheid van groenten en fruit heel goed, vooral in de zomer. Hongaarse perziken en abrikozen zijn heerlijk (koop vooral rechtstreeks van boeren op de lokale markten).

Er zijn tal van vegetarische en veganistische restaurants, en veel healthfood winkels die allerlei vegetarisch / veganistisch producten (met inbegrip van cosmetica) aanbieden. Reguliere winkels als Groby verkopen alles; van veganistische worstjes tot mayonaise.

Op HappyCow vindt u een mooi overzicht van Vegetarische winkels en restaurants.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *