Meren in Hongarije

De vier grote meren die Hongarije rijk is zijn het Tisza-meer, het Velence-meer, het Fertő-meer en het Balatonmeer.

Van de 1200 natuurlijke of kunstmatige meren in Hongarije is het grootste en beroemdste meer het Balatonmeer een belangrijk nationaal en internationaal toeristisch centrum.

Hieronder een (inkompleet) lijstje met leuke of mooie meren in Hongarije,

 • Balaton meer
 • Fertő meer. Slechts een kwart (75 vierkante kilometer) van het Fertő meer, aan de Oostenrijkse grens, behoren tot Hongarije.
 • Tisza meer; Het Tisza meer  wordt gevoed door de rivier de Tisza.
 • Velence meer; Ook een populair resort is het meer van Velence . Het gebied is 26 vierkante kilometer. Slechts 12 vierkante kilometer open water zijn bedekt, de rest bedekt met riet. Waterniveaus worden soms verhoogd door kunstmatige water supplementen.
 • Meer van Orfű, De vier meren zijn samen 0,69 km2 groot
 • Het meer van Sóstó (Bij Nyíregyháza) Het thermische meer Sóstófürdő is al vele eeuwen een toeristenattractie. Het meer heeft een temperatuur van rond de 26 °C en is omgeven door een park van 2000 m². Er is tevens een grote dierentuin.

 

 • Het merensysteem van Sárvár.  Het meer systeem heeft een oppervlakte van 9 hectare, met vijf pittoreske bruggen en veel eilanden. Het heeft ook een grote zwaan-bevolking. Vissen, varen en barbecueën aan de kust is ook toegestaan. Er is een speeltuin en een thermaalbad in de buurt – het is de ideale locatie voor een familievakantie.
 • Het meer in Gyula is verbonden met een reeks kanalen die de stad doorkruisen om uiteindelijk bij het kasteel te komen, waar reusachtige treurwilgen over het water hangen. Veel bruggen onderbreken de waterroute en u kunt op verschillende punten overstappen op boten tijdens een wandeling in de stad.
 • Het meer van Esztergom. Een erg onbekend meer, maar dit is ene mooi mer op slechts 40 km van Boedapest. Het meer van de voormalige mijn heeft verschillende stranden, sommige met zandstranden of zelfs waterglijbanen. Naast varen kunt u hier als gecertificeerde duiker ook duiken in het meer. Tevens is hier Centraal-Europa’s enige duikmuseum te vinden.
 • Meer van Tata. Een van de meest bekende, evenals de oudste vissersmeren in Hongarije, is het oude meer in Tata, dat omringd wordt door vele interessante bezienswaardigheden: Tata Castle, Esterházy Palace, Engelse Tuinenl, vele aangelegde en natuurlijke stranden, hotels, pensions, restaurants, cafés. Varen op het meer vervoert u naar een ander tijdperk.
 • Deseda meer. Verborgen ten noorden van Kaposvár ligt het vrij onbekende Deseda meer. Het 8 km lange meer wordt begrensd door de stad aan de ene kant en de natuur aan de andere kant. Er is een 17 km lang fietspad voor fietsers in het prachtige landschap aangelegd, en natuurliefhebbers kunnen het arboretum op het schiereiland van het meer bezoeken. Naast het varen, kunnen vele andere watersporten op het meer worden gedaan.
 • Stadspark Boedapest. Het meer in het Stadspark in Boedapest is geliefd door zowel lokale bevolking als toeristen. Het meer, dat in de winter de stads-ijsbaan wordt, biedt een prachtig uitzicht op het kasteel Vajdahunyad, het omliggende groen en het bekende ijsbaan.

 

 • Het Hámori meer, naast het Lillafüred hotel palota, een 1930-eeuws kasteel-annex hotel, heeft in elk seizoen een unieke sfeer. Varen op het smaragdgekleurde water geeft een prachtig uitzicht op de omliggende bergen, maar u kunt ook de vallei van het meer ontdekken door te wandelen of prachtige tochten te maken.

Heeft u aanvullingen? Laat dat dan even hieronder weten.