Hengelsport in Hongarije

Thema’s > Hengelsport

In Hongarije komen zo’n 80 vissoorten voor, in de meest uiteenlopende type wateren.  In het Balatonmeer wordt succesvol met de spinhengel op snoekbaars en roofblei gevist, met een spinnertje of een levend alvertje. De soorten die je in het Balatonmeer kunt vangen zijn: grote en kleine Marene, Snoekbaars, dat is een andere soort dan hier (Stizostedion Volgense), Steenbaars, Snoek, Baars, Karper, vooral Graskarper, gewone Meerval, Afrikaanse dwergmeerval, Paling, Sneep, Serpeling, Winde, Roofblei (exemplaren tot 90 cm!), en verder alle bij ons bekende witvissoorten, (ik zal nog wel een paar andere soorten vergeten zijn). In het meer van Orfu zit veel karper.

In Hongarije wordt er veel op karper gevist, vooral graskarper kun je er vangen. Verder alle bij ons te vangen vissoorten, maar ook meerval en dwergmeerval, houting, marene, sterlet, barbeel, zonnebaars, tevens de Oost-Europese variant van onze snoekbaars etc etc. 

VisvergunningOm in Hongarije te mogen vissen moet u in het bezit zijn van een Visakte voor Hongarije en een regionale vergunning. Deze documenten kunt u verkrijgen bij de Vis- en hengelsport organisaties die de controle uitvoeren over de visrechten. Meestal verkopen deze beide documenten. Het is belangrijk te weten dat de visakte het gehele jaar geldig blijft. U kunt derhalve het gehele jaar lang meerdere regionale vergunningen kopen met 1 en de zelfde Visakte, u dient deze dan wel te laten zien. Overigens is de regionale vergunning slechts geldig gedurende de dag of periode welke daarop vermeld staat. 

Voor informatie over de adressen, de minimale afmetingen van de verschillende vissoorten en de gesloten tijden van de verschillende vissoorten neemt u het beste contact op met Hungarian National Angling Federation (MOHOSZ) 1066 Budapest, Ó utca 3. Tel: 311-3232, Fax: 331-3300. 

Bij de IBUSZ reisbureaus kun je dag- en weekvergunningen verkrijgen. Een weekvergunning kost een tientje of drie. Je mag dan overal vissen, en met maximaal drie hengels, alle aassoorten zijn toegestaan (ook levende visjes). Vergunningen kun je vaak ook aan de ingang van de campings of op de postkantoren krijgen, evenals boekjes met reglementen. In de grotere plaatsen vindt u een hengelsport informatiebureau van de MOHOSZ. De mensen in het bureau zijn u heel behulpzaam. Een vergunning voor een week kostte in 1999 zo’n € 18 (Fl 40).

VoorwaardenDe volwassen hengelaar (18 jaar of ouder) mag met twee hengels vissen terwijl de jongere vissers maar 1 hengel mogen gebruiken. Per hengel mogen maximaal 3 haken gebruikt worden.

Een volwassen hengelaar mag, met een enkele uitzondering, maximaal 5 vissen per dag vangen van de soorten waarvoor een minimale vislengte geldt. Van deze 5 mogen er slechts 3 van de dezelfde soort zijn. 

Van alle overige vissen mag maximaal 10 Kg per dag gevangen worden. De laatste vis mag deze 10 Kg grens doen overschrijden.

De jongere vissers mogen maximaal 3 vissen vangen, uit de lijst van vissen met een minimale lengte, waarvan er maximaal 2 vissen van dezelfde soort mogen zijn. In verschillende wateren gelden verdere beperkingen. U dient dan ook altijd te informeren naar de regels.

Gesloten tijden U zult zelf moeten informeren naar de gesloten tijden want die variëren per gebied. Het Balaton bijvoorbeeld is voor het vissen gesloten van 20 april tot 20 mei.

Kaart van Hongarije voor Vissers. 1:550,000. 1998. Topopress Térképkiadó. In Engels, Hongaars en Duits. Op deze kaart staan 866 visstekken in Hongarije. Op de kaart staan alle faciliteiten per visstek vermeld. Op de achterzijde staan voornamelijk advertenties maar de kaart is tweezijdig bedruk  59 x 92cm.Voorbeeld Bestellen Kosten:  $ 9.95

Visstekken Het Velencemeer is een echt paradijs voor vissers. De vis is zowel kwalitatief als kwantitatief rijk aanwezig. Het water is rijk aan karpers, meerval, paling en snoekbaarzen. Een paling van 3 tot 5 pond is geen uitzondering, evenals een snoekbaars van 75 cm.  In het midden van het water mag er niet gevist worden, maar in de kleine kreken van de rietvelden zitten dozijnen vissers op hun prooi te wachten. Het meer mag alleen bevaren worden met roeiboten en elektrisch aangedreven motorbootjes. Gewone motorbootjes zijn allemaal verboden, alleen de politieboten mogen er varen. Een handig adres is 2484 SZEKESFEHERVAR, AGARD, POSTBUS 146. TELEFOON/FAX (36)-(22)-370-339

De hengelaars aan de oever van het Tisza Meer hebben immer een goede vangst (karper, snoek, baars, brasem, regenboogforel, gigantische meervallen). Deze kanjers zijn nog volop te vangen in het Hongaarse merengebied rondom de plaats Tiszafüred in het noordoosten van het land. Door de combinatie van meerdere dieptes, snelstromend en stilstaand water, voelen verschillende vissoorten zich er prima thuis. Daarnaast heeft er zich een weelderige planten- en dierenwereld ontwikkeld.

Een kleine nuance ten aanzien van de grote vis is echter op zijn plaats. In Hongarije wordt gevangen vis nagenoeg altijd meegenomen en opgegeten. Ook de Hongaarse “sport”vissers bladen propageren geen van allen het zgn. “catch and release” wat noodzakelijk is om ook in de toekomst (onder andere) grote meervallen te hebben, te houden en te kunnen vangen.

De Donau die het land in tweeën splitst is een geweldige rivier om te bevissen. Deze rivier staat bekend om zijn grote Meerval. In de Donau bij Moson is een mooie stek in het Révfalu district van de stad Győr, achter het Technisch College. Informatie en vergunning kunt u krijgen bij de provinciale vis vereniging, 9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky u.13. Telefoon/Fax: (36-96) 311-631. In de zijrivier Zátony van de Donau ligt een 38 hectare groot gebied van de brug bij de fruit-gaard van tot het einde van de rivier Zátony. U kunt er over de weg komen vanuit de richting van het dorp Halászi. Vergunningen kunt u plaatselijk krijgen of bij de provinciale Vis vereniging.

Ook het meer van Orfu is een geschikt viswater voor bv karper. De grootste karper van Hongarije is daar gevangen wat ook direct een officieel spiegelkarper record is: 32.33 kg gevangen in 1997 op een water met de naam Pecsi tô nabij Ôrfu.

Langs en in het Balatonmeer wordt zoveel gevist dat we de leukste stekken voor u op een rijtje hebben gezet. Heeft u er nog meer? Mail ze!

Abrahamhegy De grasstook en het gebied ervoor evenals de monding van de Burnot beek in het Balaton zijn zeer visrijk.

Balatonboglar Het ondiepe water voor het platanenpark en langs de pier zijn zeer geschikt om op de bodem te vissen. Langs de rotsoever zijn voornamelijk paling en karper goed te vangen. ook langs de pier zijn er regelmatig goede mogelijkheden om vanaf de oever te vissen. Ook de omgeving van de grasranden geeft vaak goede resultaten.

Balatonlelle Hier is de langste pier aan de zuidoever gelegen waar vanaf ’s nachts, zowel in het voor- als naseizoen, het goed vissen is. Het rustige water van de haven van Balatonlelle geeft goede mogelijkheden voor het vangen van Karper. Bij de uit stenen opgetrokken muur kan vaak goed paling gevangen worden. Aan de oostzijde van de haven zijn in de zomer Karpers en in het najaar Zanders te vangen.

Fonyod De uitstroom van de beek van Fonyod in het Balaton is een prima visplaats voor zowel Roof- als gewone vissen. In het vlakke deel van de haven kunt u door op de grond te vissenvele verschillende soorten vis vangen. Ten westen van de haven tot aan de camping is een rij stenen. Aan de buitenzijde bevind zich een visplek.

Balatonmariafürdö De haven werd in de instroom van de rivier gemaakt. Beiden oevers zijn goede visplaatsen. De door de beek gezwommen vissen trekken roofvis aan, vooral in het voorjaar verzamelen zich hier vele vissen. Een lekkere visstek is het schiereiland Csicsergo.

Zamardi Langs de oever zijn hier slechts weinig visplaatsen. Hier kan alleen gevist worden in het zwembad en bij de Camping. De nabijheid van de bron van Tihany maakt echter dat er vele grote vissen voorkomen waardoor het toch leuk vissen is. 

VismethodenIk zou niet weten met welke vlieg je de roofblei kan vangen, maar ik heb ze in Hongarije vaak gevangen met een zilverkleurige, onverzwaarde spinner, of met een paco-lepel. Ook ving ik ze met een schuifdobber, met aan de haak een dood alvertje, ongeveer een metertje onder de wateroppervlakte. 

Als u in Hongarije gaat vissen vergeet dan niet om deze site een mail te sturen met uw ervaringen, visstekken en foto’s. We zullen uw belevenissen graag opnemen.

Pagina met bijdragen van o.a. Henk van Gerwen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *