De Republiek Hongarije is een volledig door land omgeven staat in Midden-Europa (In West-Europa vaak foutief aangeduid als Oost-Europa), in het bekken van de Karpaten. Het land beslaat ongeveer een derde van het voormalige koninkrijk Hongarije. Het wordt aan vrijwel alle zijden door bergen ingesloten.
Het land werd van 1945 tot 1989 overheerst door de Sovjet-Unie. In 1989 werd Hongarije weer een zelfstandige staat met een markteconomie. In 1989 werd de naam Volksrepubliek Hongarije veranderd in Republiek Hongarije (Magyar Koztarsasag of Magyarorszag). In 1999 trad het toe tot de NAVO. Op 1 mei 2004 volgde het lidmaatschap van de Europese Unie.
Hongarije grenst aan Oostenrijk 366 km, Kroatië 329 km, Roemenië 443 km, Servië en Montenegro 151 km, Slowakije 515 km, Slovenië 102 km en de Ukraine 103 km.
Oppervlakte: 93,000 km², de grootst gemeten afstand van Noord naar Zuid is 268 km en van west naar oost 528 km.
Inwoners: 10.043 miljoen (1999) (Bron HCSO). Van de 15 miljoen Hongaren wonen er maar liefst 5 miljoen buiten de landgrenzen. Dit is terug te voeren op vele emigraties (o.a. na de opstand in 1956) èn op het verdrag van Trianon waarbij de grootmachten in hun schaakspel de Hongaren 2/3 van hun land afnamen. De grootste ‘minderheid’ woont daardoor nu in Transsylvanië, tegenwoordig Roemenië. Volgens een Niet officiële schatting in het CIA Factbook juli 2017 heeft Hongarije in 2017 9,850,845 inwoners; het aantal loopt dus terug ten opzichte van 1999.
Hoofdstad: Budapest (2 miljoen inwoners)
De naam voor het land Hongarije is in de meeste talen is afkomstig van het Turkse Onogur dat tien stammen betekend:
- Deens: Ungarn
- Engels: Hungarian Republic
- Fins: Unkari
- Frans: Hongrie
- Duits: Ungarn
- Hongaars: Magyarország, Magyar Köztársaság
- IJslands: Ungverjaland
- Italiaans: Ungheria
- Noors: Ungarn, Republikken Ungarn
- Portugees: Hungria, República da Hungria
- Spaans: Hungría, República de Hungría
- Zweeds: Ungern
Bevolking:
- 89.9% Hungaren,
- 4% Zigeuners,
- 2.6% Duitsers,
- 0.8% Slovaken
- 0.7% Roemenen
- 68% Rooms Katholiek,
- 21% Protestants (Calvinistisch),
- 6% Evangelisch (Lutheranen),
- 5% anders
Laagste punt: Tisza Rivier 78 m; Hoogste punt: Kekes 1,014 m
Staatsvorm: Republiek; Parlementaire democratie met een eenkamerstelsel. Hongarije bestaat uit negentien provincies (megyék). Deze vormen de tweede bestuurslaag in Hongarije.
Het land werd van 1945 tot 1989 overheerst door de Sovjet-Unie. In 1989 werd Hongarije weer een zelfstandige staat met een markteconomie en in 1999 trad het toe tot de NAVO. Op 1 mei 2004 volgde het lidmaatschap van de Europese Unie.
President: Viktor Orbán
Vlag: Horizontaal gestreept rood, wit, groen.
De Inflatie in Hongarije neem al jaren af:
Bron: Historische geharmoniseerde inflatie Hongarije, Inflation.hu lees meer over geldzaken in Hongarije.
Belangrijkste industrieën: Delfstoffen (ijzererts, steenkool, bruinkool, bauxiet, mangaan, kopererts), landbouw, akkerbouw (tarwe , maïs, rijst, suikerbieten, paprika’s, fruit), bouw, textiel, chemische industrie, auto’s.
Toerisme is één van de belangrijkste inkomstenbronnen van de Hongaarse economie: 28,8 miljoen toeristen bezochten Hongarije in 1999 en gaven US $2,5 miljard uit. Bovenaan de ranglijst staan de uit Duitsland afkomstige toeristen (3,2 miljoen bezoekers), maar van alle EU landen is Nederland na Oostenrijk en Italië vierde met 233.000 bezoekers. Qua aantal overnachtingen staat Nederland na Duitsland en Oostenrijk op de derde plaats met 424.700 overnachtingen. Ook voor wat betreft vakantieduur nemen de Nederlandse bezoekers de derde plaats in op de ranglijst (4,5 dagen).
Belangrijkste handelspartners: Duitsland, Oostenrijk, Italië, Rusland.
Lidmaatschap EU: Met ingang van 1 mei 2004 is Hongarije toegetreden tot de Europese Unie.
Landschap
Hongarije wordt in het algemeen verdeeld in vier geografische regio’s: de Nagy Alföld (Grote Laagvlakte), de Noordelijke Hooglanden, Dunántúl (Transdanubië) en de Kis Alföld (Kleine Laagvlakte).
De Nagy Alföld beslaat meer dan de helft van het land en ligt ten oosten van de rivier de Duna (Donau), die Hongarije van noord naar zuid doorsnijdt. De vlakte watert af via de rivier de Tisza en is een belangrijk agrarisch gebied. De beroemde puszta (poesta) – een steppegebied dat vroeger door nomaden als natuurlijke weide werd gebruikt – is ontgonnen, maar een klein deel ervan in het oosten is in zijn natuurlijke staat gelaten.
De tweede regio wordt gevormd door de bergen in het noorden. Het Mátragebergte en het Bükkgebergte hebben toppen tot 1000 m. Aan de voet van deze gebergten liggen belangrijke industriesteden als Boedapest en Miskolc. Dunántúl beslaat de hele streek ten westen van de Donau, met uitzondering van de Kis Alföld in het noordwesten. Deze regio bestaat hoofdzakelijk uit glooiende heuvels en lage bergen. Het is een agrarisch gebied; de bodem bevat mineralen. Het Balaton Meer, een van de grootste meren van Europa, ligt midden in Dunántúl. De Kis Alföld is voor het grootste deel vlak en laag, met uitzondering van de uitlopers van de Oostenrijkse Alpen aan de westgrens. Het is een belangrijk landbouwgebied.
Flora en fauna
Een groot deel van de natuurlijke vegetatie van Hongarije heeft plaats moeten maken voor de landbouw. Er zijn nog enkele beuken- en eikenbossen, o.a. in de Dunántúl. Wilde dieren zijn over het algemeen schaars. Dit komt vooral door het verdwijnen van de oorspronkelijke vegetatie. Er zijn echter nog steeds wilde zwijnen, herten, jakhalzen en grondeekhoorns. Tot de vogelsoorten behoren o.a. de trapgans, de zwarte ooievaar en vele watervogels. In Hongarije zijn verschillende natuurreservaten, o.a. bij Hortobágy en het Kisbalaton.
Klimaat:
- Hongarije heeft een gematigd landklimaat en dat betekend dat de temperaturen in de zomer hoog oplopen. In het algemeen wordt het bijna elke dag 25 graden en er zijn dagen dat het kwik zelfs boven de 35 graden uit komt. Er zijn zelfs temperaturen tot meer dan 40 graden mogelijk. De nachten zijn vooral aan het Balatonmeer erg zwoel. In het binnenland kan het in sommige nachten nog behoorlijk afkoelen. Zo nu en dan kan het ook wel eens wat slechter weer zijn met een enkele onweersbui. De neerslag varieert van 500 tot 600 mm in de laagvlakten en van 600 tot 800 mm in heuvelachtige streken. Hongarije kent jaarlijks zo’n 1785 zonne-uren. De koudste maand is januari (-1), terwijl de warmste maand augustus is gemiddeld 21,3).
HONGARIJE April Mei Juni Juli Aug Sep Okt
Gemiddelde dagtemperatuur 13 18 22 24 23 19 13
Gemiddeld aantal zonuren 6 8 9 10 9 7 4