Puszta

Ten oosten van de Donau en ten zuiden van de bergen ligt het platste en rustigste deel van Hongarije, tevens het grootste ononderbroken grasland van Europa, genaamd de Puszta, of de Grote Vlakte.

Rivieren lopen door de Puszta, ook liggen er verschillende nationale parken in de Puszta. Hongaarse cowboys en kuddes zwerven erover, en thermaalbaden liggen her en der verspreid. Dit is het land waar het leven probleemloos verloopt en waar de horizon eindeloos is.

Het Hortobágy National Park biedt je de ervaring om een ​​grote open ruimte te betreden  met vrij uitzicht tot de horizon, met uitzondering van vogels, onder andere veel kraanvogels, en het inheemse gehoornde grijze vee. In de zomer zorgt de trillende hete lucht boven het eindeloze grasland voor grappige illusies en luchtspiegelingen. Dit is waar gulyás (ook bekend als goulash) is uitgevonden, door herders die al hun eten in een pot boven een vuur verwarmen.

De Puszta regio, en het park, is de thuisbasis van het Tiszameer, een natuurwonderland en een sportparadijs. U kunt er jagen, vissen, varen, wandelen, paardrijden, fietsen, zwemmen, jetskiën en zelfs bananaboot varen in een idyllische omgeving. Het Vogelreservaat in Tiszavalk maakt niet alleen deel uit van het Werelderfgoed Hortobágy, maar biedt onderdak aan ongeveer 200 vogelsoorten, waaronder reigers, zilverreigers en kwikstaarten.

Liefhebbers van vogels en fietsen kunnen ook fietsen in het nationale park Körös-Maros, te beginnen in de stad Szarvas. Als u door het gebied wandelt, ziet u onderweg tal van kleine heuvels. Dit zijn niet alleen verwelkomende veranderingen in het landschap, maar de plaatsen waar de eerste menselijke bewoners van het land woonden.

De vlakte gaat echter niet alleen over landelijke idylle. Er zijn ook steden met alle moderne gemakken, cultuur en plezier. Debrecen, de op een na grootste stad van Hongarije, bekend als het calvinistische Rome, staat aan de rand van de Puszta met zijn prachtige centrale plein en enorme universiteit. Bezoek Szeged en zijn kathedraal in baksteen bijna zo rood als de inheemse paprika, salami en vissoep. Voor een echt Hongaarse ervaring spring je in de gele tram die in beide steden rijdt.

Hoewel de Puszta het droogste en zonnigste deel van het land is, zijn er veel zxwembaden en thermaalbaden waar u kunt genieten, spetteren en genezen. U vindt het grootste spa-complex van Europa, in Hajdúszoboszló, hier claimen ze het geheim te kennen van het genezen van rugklachten. Of wat dacht u van een reis naar Gyula, waar een prachtige spa werd gebouwd met een spectaculair uitzicht. Een tropische spa in het groenste deel van Debrecen, waar u kunt bijkomen en even kunt bijkomen van de drukte van de stad, klinkt als een kadootje, toch? Maar als u meer ruimte nodig hebt, is er in Szeged een waterparadijs van 4400 m 2 om u op te frissen na het rondzwerven op de Puszta .