Budapest of Boedapest hoofdstad van hongarije

PEPSI Eiand Festival Het eiland in het hart van Boedapest wordt sedert 1993 een week lang stad in een stad. Het „eiland” is inmiddels een multicultureel wereldfestival geworden, dat in 2000 door meer dan 300.000 bezoekers werd bezocht, terwijl het bleef wat het wilde zijn: de beste plek in het hart van de zomer. Meer dan 30 podia toonden meer dan 800 programma’s. Wereldsterren en landelijke bekendheden treden op het grote podium op, terwijl op de andere plaatsen jazz, blues, folklore, theater, modern ballet, kindervoorstellingen en vele, vele andere programma’s worden gegeven voor hen die open staan voor cultuur. Op het eiland zijn alle soorten dienstverlening aanwezig die het “stadse”leven comfortabel maken, zoals: kranten, nieuws, bioscopen, theaters, concertruimtes, universiteit, “crèche”, medische dienst, apotheek, supermarkt, buffets, restaurants, markt etc. etc. Verdere Informatie http://nl.szigetfestival.com/ (Bron: Hongaars verkeersbureau)

Feest der Ambachten Het “forum van de levende volkskunst”. Sinds 1986 komen in augustus de beste ambachtslieden van Hongarije en hun uitgenodigde buitenlandse partners, samen in de burcht van Boeda. Hun activiteiten kan men aanschouwen en de producten van hun arbeid kopen op de markt. De kleintjes kunnen de volkskunsttraditie uitproberen op de speelplaatsen. Op de podia treden volksdansgroepen, orkesten en solisten op uit binnen- en buitenland. Groot en klein kan zich amuseren met komedianten, straattheater en poppenkast voorstellingen. ’s Avonds is er gelegenheid om te dansen. Op 20 augustus is er een defilé van de ambachtslieden en met de zegening van het nieuwe brood eert men het feest van koning Sint István, stichter van de Hongaarse staat. Informatie via e-mail: hungary@tourinform.hu (Bron Hongaars verkeersbureau)

Een museum voor kinderen: Het Wonderpaleis  (Hongaars: Csodák Palotája) Een windkanon die metaalstrips in beweging zet, of twee piramiden die, ook met een luchtstroom, een bal stabiel in de lucht houden. Of een fiets waarmee de kinderen op drie meter hoogte boven alles uit kunnen stijgen. Fascinerend is ook een waterloop waarin de kinderen hun eerste ervaringen op het gebied van hydrodynamica kunnen opdoen. (Handdoek meenemen!)

Daarnaast zijn er nog vele verschillende speelmogelijkheden in het museum te vinden. Een klimwant, een elektronische piano, een tafel met veel kleine speelmaterialen. Klap op de vuurpijl is een haal-uit-elkaar-werkplaats waar een wasmachine of een winchester gedemonteerd kunnen worden en bestudeerd kan worden hoe deze stukjes vernuft werken.

Neemt u vooral ruim de tijd. Twee uur is het absolute minimum om dit museum te bezoeken. De rustige momenten in het museum liggen op een doordeweekse dag in de morgen. Csodák Palotája, 1134 Bp., Váci út 19 (Metrostation Lehel tér) Ma-Vr: 9-17 uur, Za-Zo: 10-18 uur. Tel.: 350-6131, http://www.csopa.hu/ (Bron: Budapester Zeitung; vrij vertaald en samengevat)

Klassieke Concertserie In de schitterende gotische kerk van het Koninklijk Paleis worden traditioneel reeksen van klassieke concerten georganiseerd. Dit wordt beschouwd als een culturele delicatesse. Zes reeksen kunnen worden bijgewoond, waaronder de Lenteconcerten, het Oratorium van Mei, het Kerst Muziekfestival en het Nieuwjaarsconcert.

Links Musea:

Andere onderwerpen over Boedapest op Hongarije Vakantieland:

Links:

Pagina met bijdragen van o.a. Jos Ector.

2 gedachten over “Budapest of Boedapest hoofdstad van hongarije

  1. M.de Lussanet

    Ik ga medio april naar Budapest voor een week vakantie.
    Kunt u me een citymap en info geven over bezienswaardigheden en tips voor de tourist?

    Bedankt alvast,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *