Balatonmeer

Zeilboten op het Balatonmeer
Zeilboten op het Balatonmeer

Het Balatonmeer mag alleen met vergunning met een motorboot bevaren worden

Het Balatonmeer in Hongarije is het grootste meer van Midden-Europa . Het is 77 kilometer (km) lang en beslaat ongeveer 600 vierkante kilometer (km2). Met zijn 596 km ²  wateroppervlak en een kustlijn van ongeveer 200 kilometer is het Balatonmeer één van de grootste meren van Midden-en West-Europa. In Noord-Europa zijn nog enkele grotere meren, bijvoorbeeld het Saimaameer in Finland (1 147 km2) en het Vänermeer in Zweden (ruim 5 500 km2).

Omdat het water van het Balatonmeer ondiep is (1-3 m), is het snel heerlijk warm (in mei 17 tot 19 graden en in de zomer tot 26 graden). Het is een ideaal gebied voor een echte zon/strandvakantie met kinderen, met name aan de langzaam aflopende zuidoever.

Rondom het Balatonmeer liggen veel dorpjes en steden. Deze vindt u bij hun eigen omschrijving op deze site verder uitgewerkt.

Aan de Noordkust van Oost naar West: BalatonfőkajárBalatonakarattya Balatonkenese – Balatonfűzfő – Balatonalmádi Alsóörs Paloznak Csopak Balatonfüred Tihany Aszófő Örvényes Balatonudvari – Fövenyes – Balatonakali – Zánka – Balatonszepezd – Szepezdfürdő – Révfülöp – Pálköve – Ábrahámhegy – Balatonrendes – BadacsonytomajBadacsonytördemicSzigliget Balatonederics – Balatongyörök – Vonyarcvashegy Gyenesdiás Keszthely
Aan de Zuidkust van Oost naar West: Balatonakarattya – Balatonaliga – Balatonvilágos – Sóstó – Szabadifürdo – Siófok Széplak Zamárdi – Szántód – Balatonföldvár Balatonszárszó BalatonszemesBalatonlelle Balatonboglár Fonyód – Bélatelep – Balatonfenyves Balatonmáriafürdő – Balatonkeresztúr – Balatonberény – Fenékpuszta – Szólád

Aan de zuidoever van het Balatonmeer is voor de jongeren de stad Siófok een begrip, met zijn tientallen disco’s en nachtlokalen. Het is een paradijs voor watersport: zwemmen, zeilen, boot varen, waterfietsen of surfen.

U kunt langs de Noordoever van het Balatonmeer rustige dorpjes vinden, waar u kunt genieten van de stilte of wandelen in de bossen en over de wijnbergen langs echte wandelpaden of fietsen op rustige binnenwegen, ’s avonds op een terrasje zitten en genieten van lekkere Hongaarse gerechten en dranken.

In het westen vindt u het Kis Balaton, Klein Balaton, een mooi natuurgebied.

Globaal kan gezegd worden: Het Balatonmeer is, samen met Budapest, een van de grootste toeristische trekpleisters van Hongarije. Vooral de zuidzijde, die langzaam in diepte afloopt en daardoor zeer geschikt is voor kinderen, is erg druk. Voor het gehele Balatonmeer geldt: enkele kilometers landinwaartse ontmoet u het echte Hongarije.

Zeilen

Het Balatonmeer is verboden voor motorboten (Vergunningen zijn nauwelijks of niet te verkrijgen). De belangrijkste zeilhavens zijn Keszthely, Badacsony, Tihany, Balatonfüred, Balatonalmádi, Siófok en Balatonföldvár.

Plaatsen aan het Balatonmeer
Plaatsen aan het Balatonmeer

In het zuidoosten komt er vers water het Balatonmeer binnenstromen uit de rivier Zala terwijl in het noorden van het Balatonmeer een aantal heldere kreken het Balatonmeer voeden. Het overtollige water wordt afgevoerd door  het Sió kanaal naar de Donau. Op deze wijze wordt al het water in het meer elke twee jaar ververst.

Het gebied rond het Balatonmeer wordt al meer dan 50.000 jaar bewoont. Voordat de Magyaren dit land innamen (1100 jaar geleden) werd dit gebied bewoond door de Romeinen, de Germanen en de Slavische volkeren. In de 11e eeuw werd het Balatonmeer gedeeltelijk een koninklijk-, en een deels een kerkelijk- gebied. De oprichter van de Hongaarse staat, St. Stefan I, stichtte een klooster in Zalavár in 1019, vervolgens heeft koning Andrew een abdij gesticht op het Tihany-schiereiland in 1055. In de  16e eeuw werden er langs de noordkust een serie kastelen gebouwd welke deel uitmaakten van de verdedigingslinies tegen de Turken. De dorpen groeiden langzaam, terwijl ze zich schuil hielden tussen de wijngaarden en heuvels. Midden 19e eeuw, toen de spoorwegen een stoomboten hun intrede deden werd het drukker rondom het Balatonmeer. Reeds toen wisten velen rust te vinden langs haar oevers.

De noordelijke oever van het Balatonmeer staat bekend om zijn wijnen. Dit komt door de vulkanische bodem en, volgens de Hongaren, doordat de druiven zichzelf in het Balatonmeer kunnen zien. De informatie over de wijnen van het Balatonmeer kunt u nalezen op onze wijn pagina over Hongarije. De noordelijke kant van het Balatonmeer is niet alleen bekend vanwege haar wijnen maar ook vanwege de vele minerale bronnen.

Het oostelijk deel van Balatonmeer is slechts een uur rijden vanaf Budapest via de snelweg. In het zomerseizoen, vooral in het weekeinde is het hier erg druk. Maar zelfs in deze periode kan er langs het strand nog altijd een plekje gevonden worden.

Wat u beslist moet weten over het Balatonmeer is het stormsignaleringssysteem. Het klimaat rond het Balatonmeer is zodanig dat er soms plotselinge windstoten kunnen optreden. Rondom het meer zijn flitslichten geplaatst. Indien deze 30 keer per minuut flitsen wordt er wind verwacht met een maximale snelheid van 40 tot 60 kilometer per uur. U mag dan niet verder dan 500 meter uit de kust zwemmen. Indien de flitslichten 60 keer per minuut flitsen wordt er wind verwacht met een snelheid van meer dan 60 kilometer per uur. Er mag dan in het geheel niet meer gezwommen worden in het Balatonmeer. Overigens mag u op sommige delen van het Balatonmeer (Provincie Veszprem en Zala) nooit verder dan 500 meter uit de kust zwemmen als u niet begeleid wordt door een boot. Op andere plaatsen is dit 1000 meter (Provincie Somogy). Het weerbericht kunt u opvragen bij het National weather service 06-90-490-015. De nationale windverwachting kunt u opvragen op 06-60-505-055.

Prestatietocht overzwemmen van het Balatonmeer tussen Révfülöp en Balatonboglár
Prestatietocht overzwemmen van het Balatonmeer tussen Révfülöp en Balatonboglár

OVERZWEMMEN VAN HET BALATONMEER
Tijdens dit jaarlijkse evenement tussen Révfülöp en Balatonboglár ontbrandt de strijd om de 5200 meter af te leggen. Het evenement wordt steeds populairder, jaarlijks nemen duizenden deel. Tijdens het zwemmen wordt men begeleid door boten van de zeilverenigingen en watersportclubs. De start is in Révfülöp, aan de noordzijde van het Balatonmeer alwaar u zich ’s morgens kunt aanmelden. In Balatonboglár wacht men bij de finish de deelnemers en belangstellenden op met culturele en amusementsprogramma’s. Informatie via mail: revfulop@tourinform.hu. Kijk voor de rest op: http://www.balaton-atuszas.hu

horizontal rule

Balatonmeer : Een artikel uit Most Magyarul! Tweetalig Hongarije Magazine: De bijna ideale vakantie: Lekker bikken, bakken en badderen aan het Balatonmeer

De reusachtige schoonheid van het Balatonmeer en de uiterst gezellige sfeer rond Hongarijes fantastische binnenzee zijn bij veel mensen goed bekend. Maar waar moet je nu écht zijn voor een vakantie waarin je ook je opgroeiende kinderen alle ruimte wilt geven? Wat moet je zéker doen en wat beslist laten? Is er een soort ‘Handleiding voor het Balatonmeer’? Ja, leest u maar.

Om te beginnen de reis ernaartoe. Laat u niet in de luren leggen door het totaal aantal kilometers te delen door een al te optimistische gemiddelde reissnelheid. Geloof niet te gauw de sterke verhalen van de snelle jongens die ’s nachts rijden in een recordtempo. Het Balatonmeer ligt een heel eind van Arnhem vandaan. Reken op 1500 km heen en 1500 km weer terug, reken op files in Duitsland en houd rekening met wachttijden bij de grens Oostenrijk – Hongarije. Het kán je nog steeds gebeuren dat je een heel uur in een file van slechts enkele honderden meters doorbrengt, wanneer je het land verlaat. Het gebeurde ons in elk geval afgelopen zomer. Maar op dat moment begin september hadden we er al drie fantastische weken opzitten, dus maalden we niet zo om de vertraging. We hadden immers voor een luttel bedrag 10 minuten in een tweepersoons deltavlieger gevlogen, mijn oudste zoon en ik. Gaaf! Vastgeklemd in de autogordel tegen de rug van de piloot, bromfietshelm op, met Puch-snelheid de lucht in en even later weer veilig terug op aarde. Het kan, bij het Balatonmeer. Doen dus!

Aardser, maar dan op het water, is natuurlijk het brommende motorgeluid van het verplichte boottochtje van Alsoórs naar Balatonfüred of vandaar naar Siofok. Je zit aan het water, dus je vaart, surft, kanoot, zwemt, dobbert, vist of waterskiet. Zwemmen in het Balatonmeer is trouwens onvergetelijk prettig. Op hete dagen, wanneer de luchtwarmte in de schaduw ruim 38 graden meet, schiet de temperatuur van het water vlak aan de oever ver boven de twintig graden uit, al gauw richting dertig. Het laag staande water is zó warm. Wees niet bang voor de waterslangen, ze doen niks. Wees niet bang voor vuiligheid, het is er vrijwel niet. Let niet te veel op het bodemzand, het lijkt alleen smerig maar is dat niet. Geniet van de soms ruim honderd meter brede strook ondiep water, waar je zelfs je kind van zes zonder zwemdiploma alleen in durft te laten! Het Balatonmeer zelf als motor van een Hongarije vakantie zit dus wel snor. Maar, o, die disco! Dát is toch wel even wennen. Neem Siofok, het Zandvoort van Hongarije. Of loop eens rond in Balatonfüred. Het is restaurant na discotheek na restaurant na discotheek. Ga daar dan niet naartoe, als je jonge kinderen hebt, of te oude kinderen, of helemaal geen kinderen. Wel leuk voor een bezoekje, maar niet voor een verblijf. Echter, het ware discoprobleem is subtieler. Bij weinig wind, en dat is vaak de situatie, ligt het meer er zonder zwemmers ’s avonds en ’s nachts rimpelloos bij. En geluid draagt ver, zéér ver, over een glad wateroppervlak. Midden in de nacht om drie uur werd het mij wel eens te gortig na meerdere uren zwaar ritmisch gedreun, alsof de mollen onder mij in de grond luid een drumstel bespeelden. Waar komt dat gestamp toch vandaan?, vraag je je af, en je laat je naar de herkomst leiden. Dat spoor volgend sta je twee tellen later langs het nachtelijk Balatonmeer je erover te verbazen dat de discoherrie notabene van de overkant, van tien kilometer verderop (!) vandaan komt! Werkelijk waar!

Ga verder wél naar Tihany, ga níet naar de saaie grotten in Tapolca waar je alleen een flauw boottochtje van vijf minuten mag maken en waar geen stalagtiet of stalagmiet is te bekennen.. Of: ga wel die kant op, maar houd het dan op het schitterende landschap van het natuurpark tussen Balatonfüred en Nagyvazsony en heb respect voor de dode vulkanen. Geldt het ergens, dan geldt het hier: pak eens dat kleine weggetje dat zich door de schilderachtige dorpjes slingert. Leer een paar woorden Hongaars, en máák contact: je krijgt er direct een massa vriendelijkheid en gastvrijheid voor terug. En: eten kun je overal goed en goedkoop. Boodschappen doen bij de grote Spar of andere supermarkt? Je gulden is meer dan een daalder waard. Iets anders. Doe op zondag eens als sommige Hongaren: pak de dierentuin in Veszprem. Nauwelijks een kip te bekennen, maar aan dieren geen gebrek. Het park doet niet echt onder voor Artis, al blijft Emmen onze favoriet.

Nog een tip: neem een dagtocht naar de puszta. Láát je rijden met een klein personenbusje, want: glaasje op, dat is zeker! Zo’n trip is supertoeristisch, toegegeven, maar na een welkomstpalinka en wijn-zoveel-je-wilt mag dat toch geen probleem meer zijn. Al weer een tip: boek in het vroege óf late zomerseizoen. Mik buiten de Hongaarse schoolvakantie en de grote Duitse vakantieperiode als je betrekkelijk rustig wilt zitten. Op onze camping, Nyarfa in Paloznak, begonnen we op 12 augustus met meer dan zeshonderd badgasten op het kleine maar voldoende ruimte biedende strandje, en we eindigden drie weken later met hooguit zes. Er is een verschil tussen de noordkust en de zuidkust. Dat laat zich gemakkelijk vertalen in relatief rustig tegenover betrekkelijk druk. Het meest gehoust wordt er in het zuid(oost)en, huiselijker is het noorden. Wil je vanaf de noordkust een dagje naar Boedapest, dan moet je eerst een eind naar de M7 toe, maar Siofok heeft deze snelweg direct in zijn achtertuin liggen. Het noorden biedt heuvels en bergen, het zuiden meer zand.

Bron: Most Magyarul! Tweetalig Hongarije magazine. (c) Most Magyarul. Niets uit dit artikel mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden dan na schriftelijk toestemming van de uitgever.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *